Ex-vrouw over Abdeslam: “Allah? Zijn leven draaide rond joints, alcohol en diefstallen”

De eerste 25 jaar van zijn leven trok Ibrahim - Brahim - Abdeslam zich niks aan van god of gebod. Hij rookte joints, dronk alcohol en pleegde diefstallen. Om dan te radicaliseren en in naam van Allah 'ongelovigen' te doden. En ook daarin was hij een halve mislukking. Ibrahim stierf vrijdag in de straten van Parijs toen zijn bommengordel vroeger dan gepland afging aan een bar en geen slachtoffers maakte."Dit is niet de man die ik huwde", zegt zijn ex vandaag in  Het Laatste Nieuws. "Toen ik hem leerde kennen, had hij geen werk en het zag er niet naar uit dat hij het snel ging krijgen." Eén en ander moet ook te maken hebben met zijn uitspattingen. "Hij rookte veel wiet. Drie tot vier joints per dag. En hij dronk ook redelijk wat alcohol. Bier en wodka. Af en toe deed hij wat interimwerk, maar doorgaans zat hij wat in de zetel naar muziek te luisteren en joints te roken. De wereld interesseerde hem bitter weinig. Nooit heb ik hem een extremistische of radicale opmerking horen maken. Voor onze relatie zat hij twee keer in de gevangenis. Eén keer drie maanden, één keer zes maanden. Voor diefstallen. Hij noemde dat jeugdzonden, hij zou het niet meer doen. Voor zo ver ik weet, heeft hij er ook nooit meer gepleegd." Wat de broers Abdeslam op korte tijd deed radicaliseren, is ook zijn ex-vrouw niet duidelijk. "Van thuis kregen ze de haatboodschappen alvast niét mee", getuigt Naima, een 36-jarige vrouw die een paar jaar met Ibrahim getrouwd was. "Nette ouders - gelovig, maar niet extreem. Zijn vader ging naar het vrijdaggebed, maar dat was het dan ook. Zijn moeder was best modern."  

28 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Zoals alle kansenparels, op one in a million na.

 2. AT

  Vroeger had ik best veel Marokkaanse vrienden hier en een paar waren ook echt Moslim. De anderen waren zoals Ibrahim hier: blowen, drinken en rotzooi trappen. Een paar van hen zijn later bekeerd, meteen ‘all the way’ gegaan en hebben zich volledig gedistantieerd van de samenleving. Diegene die vroeger al Moslim waren draaien nu vrolijk mee als IT’er, aannemer en laborant. Daarom blijf ik weigeren ‘de Moslim’ als de grote boosdoener te zien maar vooral de (deels zelf gecreëerde) achtergesteldheid van veel jongeren. De Islam biedt dan een perspectief om je mee af te zetten en je eigen frustratie om te zetten in daden.

  • Bernhard Willemsen

   Dit topic gaat Ibrahim Abdeslam die twee keer in de gevangenis zat voor diefstallen en veel dronk en blowde. Als ik als autochtoon dat soort dingen doe, krijg ik ook geen goede baan. Het zijn steeds weer de uitgesproken losers die nergens iets zouden bereiken die plotseling anderen gaan vermoorden voor hun ‘geloof van vrede’. De extreme manier van een loser om je op aarde ‘waar te maken’ om vervolgens naar de 72 maagden te gaan.

   (in antwoord op AT)
   • Jaap Aap

    Ben het eens met het eerste deel van je reactie. Als je je zo gedraagt verklein je inderdaad je kansen.

    Maar daar achter ligt de vraag waarom deze jongeren zich zo gaan gedragen. Onze samenleving zou meer kunnen doen voor velen van hen en in plaatst van zeuren over de kosten zouden we dan nu kunnen praten over de voordelen voor onze samenleving van een succesvolle integratie.

    We zien toch precies hetzelfde bij ‘kansloze’ autochtone jongeren. Alleen zijn hun problemen wat een-dimensionaler in vergelijking met die van allochtone jongeren.

    (in antwoord op Bernhard Willemsen)
    • Blargh

     “Onze samenleving zou meer kunnen doen voor velen van hen”
     Zoals wat? Ze krijgen dezelfde kansen als autochtonen en toch slagen ze er niet in om als 4de? gen fatsoenlijk Nederlands te praten.
     TIENTALLEN jaren van geld in pompen en subsidieprojectjes hebben niets uitgehaald. Islam(en inteelt) maakt dom is de enige conclusie

     (in antwoord op Jaap Aap)
     • Jaap Aap

      Dom is als je je mening verheft tot “de enige conclusie” terwijl je niet bekend bent met de hindernissen die veel van deze mensen ondervinden.

      Helaas worden veel van dat soort hindernissen opgeworpen door mensen met dezelfde vooroordelen als jij. Jij bent al zo vooringenomen dat je iemand waarvan je vermoedt dat hij/zij een moslim is niet eens een baan zou aanbieden.Het is dit soort zaken die deze mensen radicaliseren omdat ze geen gelijke kans krijgen (zie je eigen reactie over moslims in een laboratorium).

      (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      “Helaas worden veel van dat soort hindernissen opgeworpen door mensen” Wat een links gezeik. Hindernissen horen tot het leven.
      (psssst, mijn advo is een mocro , lol)

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Jos

      Ho ho, rustig an. Niet meteen op de man spelen. (“Dom” en “Mensen zoals jij”) omdat iemand jouw, net zo stevig ingebakken aannames niet deelt. In dit geval dat radicalisering altijd te voorkomen is door de samenleving. Er is bijna geen samenleving die jongeren, ongeacht de afkomst, zoveel kansen biedt als de onze. Jongeren in Zuid-Amerika zijn stukken kansarmer dan die uit Molenbeek, toch zie je ze niet met bomgordels lopen. Daarbij zijn veel terroristen helemaal niet van slechte komaf. Dat zagen we al bij 9/11, maar ook nu weer: Abdelhamid Abaaoud, de meest gezochte man van ‘t land na de aanslagen in Parijs, deed het goed op school, kwam van een hecht, goed boerend, gelukkig gezin in België. En zijn vader is gebroken, staat voor een raadsel.

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Mel

      Jaap aap, Iedereen krijgt hier gelijke kansen. Iedereen hoort zich hier aan te passen wel of niet moslim. Dan maakt het geen ene fuck uit waar je vandaan komt. Nederland hoort zich niet aan te passen aan anderen! mensen horen zich aan te passen aan de normen en waarden van Nederland. Zoals het hoort. Waar gaat dit land naartoe?

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Jaap Aap

      Gelijke kansen heeft heel veel te maken met waar je wieg staat. Of denk jij dat je dezelfde kansen in het leven hebt gehad als de kinderen van de meest welgestelden van Nederland, de kinderen van mensen met de ‘beste’ contacten?

      Waarom dan wordt er keer op keer gewezen op het “old boys network” of, als het over politici gaat, mensen die elkaar baantjes toeschuiven (gekuiste versie). Maar het beperkt zich niet tot geld en status. Het is een vaststaand feit dat kinderen van ouders met een hogere opleiding betere kansen krijgen en meer verdienen in hun leven.

      Gelijke kansen? Vergeet het maar.

      (in antwoord op Mel)
     • Bernhard Willemsen

      Als kind van ouders met een hoge opleiding heb je inderdaad veel meer kans om een betere baan te vinden maar dat heeft meer te maken met het feit dat dergelijke ouders zich veel intensiever bemoeien met de schoolprestaties van hun kinderen. Bijna niemand krijgt alle kansen in zijn schoot geworpen. Iedereen begint met een goede opleiding af te maken, geen overlast te veroorzaken, geen strafbare feiten te begaan, de taal behoorlijk te spreken, etc.

      Als je geen diploma’s hebt moet je ook niet klagen dat je geen (goede) baan krijgt. Ik zag soms Marokkaanse jongetjes van tien jaar oud roepen op tv dat ze geen stageplaats kunnen krijgen. Volledig bespottelijk maar ook een bewijs hoe dat als een automatisch excuus wordt gebruikt. Aan iedereen die loopt te klagen dat hij geen stageplaats kan krijgen zou ik graag zien aan hoeveel bedrijven ze überhaupt een (standaard-)brief hebben geschreven.

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Bernhard Willemsen

      Het old boys netwerk bestaat maar alleen voor een kleine minderheid die al een baan heeft gehad. Politici schuiven elkaar baantjes toe maar daarvoor moet je eerst politicus zijn geweest. Kortom: dit gaat op voor een heel kleine minderheid.

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • El Perro

      Wil jij met droge ogen beweren dat er geen gelijke kansen zijn voor iedereen? Waar jij de mist in gaat, is dat jij gelijke kansen verwart met gelijke uitkomsten. Schei toch uit met je allang achterhaalde kolder.

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Mel

      Jaap aap, Natuurlijk heb je geen invloed op waar je wieg staat. De een heeft het beter als de ander. Maar waar je wel invloed op hebt is je eigen gedrag en handelen. Ik heb het over de kansen in Nederland die iedereen hier krijgt zoals het naar school kunnen gaan, kunnen werken, of uitkeringen om toch rond te kunnen komen. Uiteindelijk krijgen we de mogelijkheid om zelf voor een goede toekomst te zorgen. Het ligt aan jezelf of je daar wat mee doet of niet.

      (in antwoord op Jaap Aap)
   • Blargh

    als je al om te beginnen leeg in je hoofd bent, is er veel ruimte voor onzin blijkbaar

    (in antwoord op Bernhard Willemsen)
    • Bernhard Willemsen

     Jij schrijft alleen maar dat mijn reactie onzin is maar je bent kennelijk niet in staat om er bij te zetten waarom.

     (in antwoord op Blargh)
  • Blargh

   laborant moslim ? lol , de exacte “wetenschappen” al eens gelezen die er in dat boekje staan?

   (in antwoord op AT)
   • AT

    Er lopen in NL veel Moslima’s rond die anderen doen verbleken in beschaving, ambitie en intelligentie. Maar ja, als je wereldbeeld niet verder gaat dan je voortuin dan zie je dit niet nee.

    (in antwoord op Blargh)
    • Blargh

     en dat omdat ze moslim zijn of omdat ze zich integreren en gebruik maken van logica, scholing en westerse moderne methodiek? Kansen die elk kind hier krijgt.

     (in antwoord op AT)
     • AT

      Dus je onderschrijft het belang van integratie en scholing. Waarom zou dan bij een aanslag dit ineens niet van belang zijn maar is het sec alleen de religie?

      (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      wanneer iemand een aanslag pleegt is er geen integratie meer mogelijk

      (in antwoord op AT)
 3. Burgermans

  De islam leert dat wie tijdens de Heilige Oorlog sterft tóch naar het paradijs gaat. Daarom gebeurt het zo vaak dat moslims die met drugsgebruik en homoseksualiteit worstelen opeens zelfmoordterrorist worden.

  • Heinz

   Ik mis de moslim in deze discussie…

   (in antwoord op Burgermans)
   • Burgermans

    Herinner je je Wesam al Delaema nog, de vriendelijke Iraakse dameskapper die opeens met Al Kaida ging heulen?

    (in antwoord op Heinz)
    • Heinz

     Ja die ken ik wel. Maar wat mij opvalt binnen deze discussies is dat er vooral veel islampleitbezorgers zijn die het opnemen voor de islam en haar volgers terwijl er nagenoeg geen volgers zijn die reageren.

     (in antwoord op Burgermans)
 4. Wil Post

  Vooral jongens moeten leren welke sterke en zwakke eigenschappen ze hebben, want zelfkennis en reflectie ontbreken volgens bij radicalisering. Veel jongens leren op een voetbalvereniging dat je niet altijd kunt winnen en samenwerken waardevol kan zijn. Misschien dat ouders, familieleden, vrouwen en onderwijzers hier ook meer aandacht aan moeten geven.

  • Heinz

   Om jongeren op te voeden heb je ouders nodig. Waar zijn die? En wat doen ze? Bovendien zijn “we” ongeveer twintig jaar te laat.

   (in antwoord op Wil Post)

Reacties niet toegestaan