Ontmasker hoaxes door omgekeerd te googelen

  Een onschuldige foto van de Sikh Veerender Jubbal is door een onbekend persoon vlak na de aanslagen in Parijs gebruikt om verwarring mee te stichten op internet. Stond Jubbal, een Canadese recensent van videogames die nog nooit in Frankrijk is geweest, eerst met een iPad in zijn handen, in de gefotoshopte foto heeft hij een bomgordel om en toont hij een Koran. Op sociale media gonsde het dat Jubbal één van de terroristen was. Gelukkig voor Jubbal kon hij de originele foto tonen. Maar duidelijk is wel dat nepbeelden en foutieve bijschriften als een virus over internet gaan, en dat ze, debunked of niet, bij een volgende aanslag net zo snel weer opduiken. Andere voorbeelden zijn een foto van een bebaarde man die in reactie op de aanslagen in Parijs op de Franse vlag is gaan staan (afkomstig uit 2013 en dus niet deze week genomen) en eentje van IS-slavinnen in het kalifaat (nee, Libanon 2011 tijdens religieus rouwritueel). Onderzoeker Peter Burger, broodje aap-onderzoeker en fact checker aan de Universiteit Leiden, bedacht een manier om dit soort nepbeelden te ontdekken: omgekeerd googelen. Om een hoax te ontmaskeren kun je omgekeerd zoeken naar afbeeldingen. Ga naar Google Afbeeldingen en klik op het camera-icoontje in het zoekvenster. Geef dan de URL van de foto of upload er een. Bovenaan staat nu de foto die gecheckt wordt, eronder waar de foto vaker gebruikt is. Om te weten hoe oud de foto is en waar hij werd genomen, klik je op 'zoekhulpmiddelen' en daarna op 'tijd'. Kies voor 'aangepaste periode' in het menu dat verschijnt en bepaal de periode waarin je wilt zoeken. Zo kun je erachter komen wanneer de foto voor het eerst gebruikt werd.      

Bron(nen):   De Morgen      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  op welke manier kan je dit “omgekeerd” googelen noemen?
  Je zoekt op een foto dus = googelen, niks “omgekeerd” aan.

  • Moos1

   Kijk, dit krijg je dan: …. in Parijs op de Franse vlag is gaan staan (afkomstig uit 2013 en dus niet deze week genomen) en eentje van IS-slavinnen in het kalifaat (nee, Libanon 2011 tijdens religieus rouwritueel).

   Of die van de PVV die een foto uit Italie plaatsten met
   Vluchtelingen gooien Maria-beeld kapot en pissen erop.
   En dat was een foto uit 2011. Dat beeldje was uit een kerk gehaald door boze Italianen die demonstreerden tegen de financiele crisis (zo meldde kerknet.nl.

   Ik vind dit een gouden tip:)

   (in antwoord op Blargh)
   • Blargh

    Voor seniele bejaarden is dit idd een “gouden tip”

    (in antwoord op Moos1)
    • Moos1

     Waar zie jij die dan? Ik nergens.
     Maar heb je het artikel ook gelezen?
     Weer een aantijging naar een moslim die nergens iets mee te maken heeft.
     Gaat wel een beetje opvallen, he?
     Al die in scene gezette foto’s en nep-accountjes…

     (in antwoord op Blargh)
    • DoubleUC

     Ik ben niet bejaard en ook niet seniel, maar toen ik deze zoekmogelijkheid van Google jaren geleden leerde kennen (via een van mijn opdrachtgevers met een netto winst van gemiddeld 16 mio EUR/jr) was dit destijds inderdaad een gouden tip om ons copyright protected beeldmateriaal te traceren.

     Wat ben jij toch een intens kortzichtige domme persoon.

     (in antwoord op Blargh)
     • Blargh

      Je kent het al en toch voel je je aangesproken? Merkwaardig (en wat is het punt van die jaaromzet?)
      Tip : Tineye

      (in antwoord op DoubleUC)
  • DoubleUC

   Ik snap precies wat er mee bedoeld wordt, tot jou dringt het klaarblijkelijk niet door. Verzin jij eens een betere term, in plaats van domweg azijn te pissen, ‘dorpsgek’!

   (in antwoord op Blargh)
 2. Burgermans

  Hoax!

 3. (.)(.)

  Leuk dat factchecken, zou de redactie zelf ook eens moeten doen. Want: Op welke manier heeft Peter Burger dat omgekeerd googelen ontdekt dan? Het ‘bewijs’ is een blogpost uit 2014 waarin bij beschrijft hoe het werkt. Google introduceerde de mogelijkheid in 2011. http://www.zdnet.com/article/google-rolls-out-reverse-image-search-rip-tineye/

Reacties niet toegestaan