Hoe zullen we ze noemen: IS, ISIS, of Daesh?

Columnist Arend Jan Boekestijn vroeg zich gisteren in Elsevier af wat velen zich na 'Parijs' afvroegen: Waar komt ineens de term Daesh vandaan? De nieuwe benaming van IS dook na de aanslagen op en beklijfde. Naar verluidt was het de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurant Fabius die de term als eerste westerse politicus gebruikte. Dat was al in september 2014 toen hij met zijn Britse collega had gesproken over de strijd tegen terreur. Desgevraagd verklaarde hij dat de term Islamitische Staat (IS) en Islamitische Staat in Irak en Syrië (ISIS) de lading niet dekken omdat het hier niet om een staat gaat. Hoe meer we de term IS gebruiken, hoe meer de statelijke claim wordt bevestigd en hoe groter de aantrekkingskracht van IS is, was Fabius' redenatie. Na de aanslagen waren het president Hollande en president Obama die het over Daesh hadden. Zelfs premier Rutte nam de term onlangs in de mond. Volgens Boekenstijn vond Fabius de term Daesh ook beter omdat die niet het predikaat islamitisch draagt. Maar Fabius maakt daar een fout, want Daesh staat voor de Arabische afkorting 'Islamitische Staat van Irak en de Levant' ('al-Dawla al-Islamiya fi Iraq wal-Sham'), wat net zozeer een statelijke claim  is. Dat er door het gebruiken van een andere term minder Syriëstrijders op IS afkomen, daar valt eveneens op af te dingen. Hooguit kan het feit dat Daesh klinkt als Daes - in het Arabisch verwijzend naar iemand die iets onder zijn voeten vertrapt - iets van de glans wegnemen, maar niemand zal er wakker van liggen, volgens Boekenstijn. Eigenlijk maakt het dus niet veel uit hoe de terroristen genoemd worden. Lees ook waarom Islamitische Staat volgens Afshin Ellian de enige juiste naam is.

Bron(nen):   Elsevier      

21 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Burgermans

  Daesh is de Arabische naam voor IS, het maakt dus geen ene reet uit, Maroesha. Het is precies hetzelfde.

  • Jeroen

   Waarom spreek je de redactieleden van deze site nadrukkelijk met hun naam aan, terwijl je zelf anoniem blijft?

   (in antwoord op Burgermans)
 2. Blargh

  “De nieuwe benaming van IS dook na de aanslagen op en beklijfde.”
  Niet echt, een pot shitlam.
  Gewoon de zoveelste poging van wegkijkend links om de islam er uit te houden.

 3. disqus_RinSh7fPr4

  Moslims, zo heten mensen namelijk die dingen doen zoals ze in de koran staan.
  Alle andere namen zijn slechts politieke correctheid om maar geen mensen tegen het hoofd te stoten.
  Wanneer je het probleem niet benoemd ben je onderdeel van het probleem.

 4. Blargh

  Hoe zullen we ze noemen ?
  How about : sadistische pedofeet aanbiddende zwijnen, minder waard dan de stront uit een rottend varken opgegeten door een hond.
  Zelfs dat is nog een belediging voor beide edele dieren

 5. Likoed Nederland

  Als het kwaakt als een eend ….

  http://likud.nl/2014/10/isis-en-de-eendentest/

  • Legija

   מח”ל

   (in antwoord op Likoed Nederland)
  • Legija

   Nooit never niet geen Shoah meer voor ons!

   (in antwoord op Likoed Nederland)
  • Jaap Aap

   Man (als je dat al bent) zak toch eens door je kruis en grijp niet elke gelegenheid aan om je zionistische fascisten-clique te propageren met hun misleidende website.

   Probeer eens een originele gedachte weer te geven in plaatst van slaafs de oorlogsmisdadiger Netanyahu te volgen, of rechts in te halen…

   (in antwoord op Likoed Nederland)
   • Likoed Nederland

    Je bent zelf een aap.

    (in antwoord op Jaap Aap)
    • Jaap Aap

     Ha ha ha, eindelijk een originele reactie zonder verwijzing naar zijn betaalmeester, Netanyahu’s Likoed…..

     En dan dit niveau…. droevig 🙁

     (in antwoord op Likoed Nederland)
     • Likoed Nederland

      De humor is dat wij ons tot jouw niveau verlaagd hebben, maar die ironie is je blijkbaar ontgaan.

      (in antwoord op Jaap Aap)
     • Jaap Aap

      “Wij?” Nu ook al het gebruik van Pluralis Majestatis. Awi, het is goed om te zien dat je het niet al te hoog in je bol hebt. Je lijkt in bijna alle opzichten op Natanyahu. Hoop alleen dat je minder moorden op je geweten hebt…

      (in antwoord op Likoed Nederland)
 6. Legija

  International Scumbags!

 7. Floris Maaskant

  IS werd voor het ISIS werd genoemd in Nederland aangeduid als ISIL dat is dus de westerse vertaling van Daesh.

  Dus we hebben een soort rondje gemaakt en zijn nu terug bij de vertaling van het eerste. Vooral dat laatste deel van (IS)IL is interessant.

  De Levant is het gehele kustgebied aan de oostkant van de Middellandse zee en dan als een driehoek landinwaarts, inclusief Israel, Libanon, Jordanië, de Sinaï, Irak en afhankelijk van wie je spreekt misschien ook nog wel een deel van Egypte en Turkije. De keuze van de benaming zegt iets over wat de rukkers als hun gebied zien, de term IS verbergt deze wens weer een beetje.

  Geheel overigens zag ik de benaming Daesh het eerste in Amerikaanse militaire kringen online rondgaan. Blijkbaar is hun routing in dat gebied na de Irak oorlog dus danig sterk, dat ze de Arabische term hadden overgenomen.

 8. Knier

  Nou woon ik in Frankrijk en toen ik het er laatst met een buurvrouw over had, bleek ze nog nooit van de termen IS, ISIS of ISIL gehoord te hebben hier is het altijd blijkbaar Deash geweest.
  Alsof die naam nou zo belangrijk is trouwens.

 9. Jaap Aap

  De vraag is minder of wij het eens zijn met de benaming “staat” of niet. Dan moet je eerst het woord “staat” definiëren.

  Voor mij organiseert een staat collectieve voorzieningen voor de bewoners. Scholing. zorg, infrastructuur, recht en orde etc. Een staat heft belastingen om deze en andere zaken te bekostigen.

  Zo verschrikkelijk als ik het ISIS bewind vind, je kunt niet ontkennen dat dit de taken zijn die het vervult. En zelfs beter dan in menig andere, internationaal erkende staat. En dat is voor mij precies het verschil. ISIS mag dan internationaal niet erkend worden, daaruit volgt niet automatisch dat het geen staat is.

Reacties niet toegestaan