Vrijheidsbeeld was bedoeld als moslimvrouw

Het voor de Amerikanen zo belangrijke Vrijheidsbeeld in New York was oorspronkelijk bedoeld als moslimvrouw. Het beeld van de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi zou namelijk aanvankelijk worden geplaatst bij het Suezkanaal in Egypte. Dat meldt het Smithsonian, het tijdschrift van het gelijknamige Amerikaanse instituut dat wetenschappelijke publicaties van allerlei aard verzorgt.

De toenmalige Egyptische heerser Ismail Pasha vond het project echter te duur en keurde het af. Bartholdi paste zijn ontwerp enigszins aan, waarna het in 1886 in delen werd verscheept naar de Verenigde Staten, als cadeau van het Franse aan het Amerikaanse volk. Het 93 meter hoge beeld staat sindsdien als Amerikaans symbool ter verwelkoming aan de gasten in de New York Bay.

In Egypte nam Ismail Pasha genoegen met een vuurtoren, die later bij Port Saïd naast de ingang van het Suezkanaal werd geplaatst.

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Blargh

    Een mens is ook niet bedoeld om, als volwassenen levend in de 21 ste eeuw in middeleeuwse sprookjes te geloven en kijk om je heen, vrouwen in zwarte tentdoeken rochelende klanken makend.
    Ik wacht op een met onthoofde lijken gevulde kar getrokken door een man die roept “bring out y’r dead, bring out y’r dead ”

  2. wwoud

    De Amerikaanse ‘Marianne’. De New Yorkers bedachten een lijfspreuk: “Ecce praesto sum, non possum”, ofwel “Hier sta ik, ik kan niet anders”.

Reacties niet toegestaan