Kabinet gaat opnieuw kijken naar inzet Syrië

Het kabinet gaat opnieuw kijken naar een mogelijke militaire inzet tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag in de Tweede Kamer. Hij sprak van een ,,nieuw weegmoment''.

De Amerikanen hebben deze week een schriftelijk verzoek gedaan aan Nederland en andere bondgenoten om de strijd tegen IS ,,te intensiveren'', liet Koenders weten. Eerder vroegen de Fransen na de aanslagen in Parijs de Europese lidstaten ook al om militaire steun. Deze verzoeken worden ,,zeer serieus'' genomen.

Volgens de bewindsman is discussie over inzet in Syrië in een ,,nieuw perspectief'' komen te staan. Naast de Amerikaanse en Franse verzoeken wees hij daarbij ook op een recente VN-resolutie waarin de internationale gemeenschap wordt opgeroepen IS met alle middelen te bestrijden.

,,Positieve ontwikkelingen''

Nederlandse F-16's zijn op dit moment alleen actief boven Irak. Een aantal partijen in de Kamer waaronder VVD, CDA en PVV willen al langer dat de gevechtsvliegtuigen ook in Syrië worden ingezet. De PvdA was ,,niet principieel'' tegen, maar wil eerst een politieke strategie zien.

Koenders ziet nu ,,positieve ontwikkelingen'' in dat politieke proces. Dan gaat het om het overleg in Wenen. Daar zoeken bondgenoten van de strijdende partijen in Syrië (onder meer Iran, Saudi-Arabië, Rusland en de Verenigde Staten) naar een oplossing voor het conflict. Ze lijken erop uit de zaak niet verder uit de hand te laten lopen, aldus de minister.

1 Reactie Doe mee met de discussie →


 1. Jaap Aap

  Lijkt me geen goede zaak. Tenminste niet zonder dat een aantal randvoorwaarden eerst zijn ingevuld.

  Iedereen is het er over eens dat je ISIS niet succesvol kunt bestrijden met uitsluitend luchtaanvallen. Een aantal landen zijn al zo’n 15 maanden hiermee bezig boven zowel Irak als Syrië maar ISIS is (helaas) nog niet van de aardbodem weggebombardeerd. Is er echt iemand die denkt dat de Nederlandse F16’s ineens een groot verschil maken?

  Wat nodig is, is een veel bredere strategie. Niet alleen luchtaanvallen maar gecombineerd met betrouwbare grondtroepen. Dus niet een regenboogcoalitie van 100 of meer splintergroepjes die bovendien niet gematigd zijn maar slechts anti-Assad. Daarbij hebben we een diplomatiek initiatief nodig. De oplossing van ISIS en Syrië ligt in handen van andere landen in de regio. Saudi Arabië, Iran, Turkije maar ook Rusland. Laten we eerst zorgen dat we deze landen min of meer op een lijn krijgen, steun, zowel financieel als materieel intrekken.

  Bombarderen nu zonder andere stappen eerst en/of in parallel is een valkuil. Geeft ISIS de ideale mogelijkheid de martelaar uit te hangen. Het westen weg te zetten als de anti-islam imperialisten en zo nog aantrekkelijker te worden voor nieuwe extremisten. Bovendien doet het helemaal NIETS om de dreiging van aanslagen in ons midden te verminderen. Parijs was het beste voorbeeld daarvan. De aanslagplegers kwamen namelijk uit de Franse bevolking. Net als bij de aanslag in Jemen en de terroristen die het Russische verkeersvliegtuig neer haalden in Egypte uit dat land kwamen.

  Het is voor mij niet meer dan gebaar-politiek. Een sympathiek gebaar naar Frankrijk dat om hulp vraagt maar ik ben bang dat we ons zelf in de vingers snijden. Dus niet, of in ieder geval nog niet doen maar pas als onderdeel van een veel groter plan, inclusief wat te doen ALS ISIS is verslagen.

Reacties niet toegestaan