Saudi-Arabië: geëxecuteerden kregen eerlijk proces

Saudi-Arabië heeft de omstreden executies van 47 veroordeelden verdedigd. De vertegenwoordiging van Saudi-Arabië bij de Verenigde Naties in New York liet maandag in een verklaring weten dat de veroordeelden ,,eerlijke en rechtvaardige processen'' hebben gekregen.

De intelligentie, het ras of de geloofsbetuiging van de verdachten hebben volgens de Saudische regering geen bijzondere rol gespeeld in de rechtszaken. Het land zegt betreurd te zijn over uitspraken van secretaris-generaal Ban Ki-moon over de kwestie. Die liet eerder weten bezorgd te zijn over de aanklacht en de eerlijkheid van de zittingen.

Vooral de veroordeling en executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr zette kwaad bloed bij vooral Iran. Politieke spanningen en geweldsuitbarstingen leidden er zondag toe dat Saudi-Arabië de diplomatieke betrekkingen met Iran verbrak.

De diplomatieke breuk met Iran heeft geen gevolgen voor de inzet van Saudi-Arabië tegen terrorisme in Syrië en Jemen. ,,We zullen bij de volgende ronde vredesgesprekken over Syrië zijn'', zei VN-ambassadeur Abdallah al-Mouallimi. ,,We gaan die gesprekken niet boycotten om Iran of wie dan ook.''

Volgens de ambassadeur is Iran al langer niet echt ondersteunend in de gesprekken. Ook heeft het land zich niet echt positief uitgesproken over de gesprekken, aldus Mouallimi. De diplomatieke banden met Iran kunnen weer worden aangehaald, zodra Iran ,,zich niet meer bemoeit met de binnenlandse zaken van andere landen''.