Hoe de burgerjournalisten van Bellingcat MH17-feiten opduikelen

Een paar dagen geleden werd bekend dat het gerenommeerde burgerjournalistennetwerk Bellingcat zo'n twintig Russische militairen heeft aangewezen die vermoedelijk verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van de MH17. Eén of meer van hen zou op 17 juli 2014 een Buk-raket hebben afgevuurd. Bellingcat wist in Oekraïne genomen foto's te tonen van Russische militaire voertuigen. Die zouden afkomstig zijn uit de omgeving van Koersk, de standplaats van de 53e brigade van het Russische leger die verantwoordelijk zou zijn geweest voor de Buk-installatie. Veel militairen zouden elkaar in foto's hebben getagd, waardoor Bellingcat bijna de hele groep kon identificeren. Het gaat de speurneuzen van Bellingcat om 'waarheidsvinding', zegt oprichter Elliot Higgins in Trouw. 'Je staat versteld van wat militairen allemaal online zetten'. Higgins wil vooral 'aantonen dat de Russen liegen'. Maar hoe doen ze dat dan? Bij Bellingcat zitten geen getrainde computerhackers. De groep bestaat uit achttien vrijwilligers uit Nederland, de VS, Finland en Duitsland die simpelweg goed onderzoek doen. De burgerjournalisten struinen daarvoor Facebook, Instagram, Twitter, het Russische Facebook VKontakte en Google Earth af. 'Het is een kwestie van goed zoeken en verbanden leggen', aldus Higgins. In de Volkskrant: 'Ik zeg niet dat het de enige juiste of beste vorm van journalistiek is, maar het is zeker een deel van de toekomst. Ik ben nu ruim twee jaar bezig met dit werk en merk dat ik steeds meer erkenning krijg. Ik word benaderd door mensenrechtenorganisaties, zoals Human Rights Watch, maar ook door regeringen en zelfs veiligheidsdiensten'. Dat is niet vreemd, want eerder toonde Bellingcat al aan dat het Syrische leger clusterbommen gebruikte, terwijl Assad dat juist ontkende. Ook over de aanslagen in Parijs wist de groep relevante informatie boven water te krijgen. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is heel positief over Bellingcat en neemt hun ontdekkingen serieus. Toch krijgt de groep ook wel kritiek, omdat de burgerjournalisten voor hun onderzoek hun huis niet uitkomen en Syrië of Oekraïne dan ook niet bezoeken voor degelijk onderzoek ter plekke. En natuurlijk is Russia Today niet ingenomen met Bellingcat.

Bron(nen):   Trouw  de Volkskrant    

13 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  “Toch krijgt de groep ook wel kritiek, omdat de burgerjournalisten voor hun onderzoek hun huis niet uitkomen en Syrië of Oekraïne dan ook niet bezoeken voor degelijk onderzoek ter plekke.”

  Dat is echt zeuren om iets te zeuren te hebben. Net alsof iedere AIVD-er / CIA-er uit vliegtuigen springt en in vijandelijk gebied infiltreerd. Al dat soor diensten hebben honderden mensen op kantoor achter computer zitten voor iedere Agent die buiten loopt. Zo moet je Bellincat ook zien.

  • Blargh

   Alsof 3luis en co hun huis uitkomen op zoek naar nieuws lol

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Floris Vrijdag

    ze leiken ooc wel erch op blargh die de revolutie predikt op zijn zolderkamertje bij moehoeder vanachter zijn toetsenbord

    (in antwoord op Blargh)
 2. Blargh

  artikel zelf gelezen @redactie? “zoeken en verbanden leggen ” dus niet artikeltjes ANP en lijstjes kopieren

 3. Prikker

  Bellingcat is zo onbetrouwbaar als wat… gesponsord door de CIA en zwaar gelieerd aan de NATO die hen dan ook bij ‘t minste of geringste aanhalen en quoten. Totaal onbetrouwbaar politieke tool, dàt is Bellingcat/Moses Brown.

  Het Duitse blad Der Spiegel moest zich publiekelijk voor haar artikelen verontschuldigen naar haar lezers toen ze -zonder factchecken- Bellingcat-uitkomsten overnam, maar hier in Nederland worden ze natuurlijk kritiekloos overgenomen omdat ze stroken met de politieke wenselijkheid die het hele MH17-onderzoek regeert.

 4. kwikfit

  Ik weet niet … Facebook e.d. als betrouwbare bron gebruiken…. want daar zitten alleen maar eerlijke mensen ( geen valse profielen) die de waarheid en niets dan de waarheid schrijven …. toch?

Reacties niet toegestaan