Helft van wereldpopulatie leeft op 1% van de aarde

Nieuwe data heeft aangetoond dat de helft van de wereldpopulatie op slechts één procent van de oppervlakte van de aarde leeft. Dit blijkt uit een kaart van ‘data-cruncher’ Max Galka, die de kaart heeft opgesteld in samenwerking met het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf NASA. Hieronder is deze kaart te zien, in het gele gebied woont maar liefst 50 procent van de hele wereldbevolking. Op dit moment wonen 3,7 miljard mensen in deze gele gebieden, terwijl de rest van de mensen verspreid zijn over de donkere zwarte gebieden. world-population-in-half Aan de hand van gerasterde gegevens over de wereldbevolking deelde Galka de wereld op in vierkantjes van 23 vierkante kilometer. Hieruit blijkt dat slechts 1 procent van deze vierkantjes staat voor de helft van de wereldbevolking en dat de overige 50 procent van de mensen zich heeft verspreid over de rest van de wereld. Meestal wordt de geografische verdeling van de wereldbevolking bekeken op basis van geografische regio’s zoals landen, staten of steden. De benadering van Galka is uniek en biedt een totaal nieuwe blik op de wereld. Op de kaart is duidelijk te zien dat de meeste gele gebieden terug te vinden zijn in de dichtbevolkte gebieden van India, Bangladesh en China. Niet verrassend, aangezien bijna de helft (46 procent) van de wereldbevolking in deze drie landen woont. Verder is het Indonesische eiland Java ook een opmerkelijk geel puntje. Java is met een populatie van 140 miljoen inwoners het meest dichtbevolkte eiland ter wereld. Ook de grootste stad ter wereld is terug te vinden op de kaart, het Japanse Tokyo staat met een bevolking van maar liefst 37 miljoen mensen bovenaan deze lijst. Maar het meest dichtstbevolkte vierkantje is terug te vinden in het noorden van Afrika. In één vierkantje van 23 vierkante kilometer in de Egyptische stad Cairo wonen meer dan één miljoen mensen.

Bron(nen):   Science Alert  Metrocosm    

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  maw er is nog plaats voor 3,5 miljard X 99 mensen?

  • harrr

   Volgens de egyptische methode past op 2 voetbalvelden zo ongeveer heel de bevolking van de EU . Dat moeten we dus gaan hanteren
   Als je dat extrapoleert dan kom je flink boven de 3.5 miljard x 99 mensen
   No worries dus.

   (in antwoord op Blargh)
   • Blargh

    ” egyptische methode” Enlighten me please?

    (in antwoord op harrr)
    • harrr

     Het artikel is aangepast. Er stond dat er 1 miljoen mensen op 23 m2 wonen… (laatste zin)
     Maar het is stiekum gewijzigd in km2 …
     Dus de egyptenaren lossen toch ons overbevolkingsprobleem niet op 😉

     (in antwoord op Blargh)
 2. kwikfit

  …. In één vierkantje van 23 vierkante meter in de Egyptische stad Cairo wonen meer dan één miljoen mensen…
  Eerlijk?

  • harrr

   ze zullen wel goed kunnen stapelen? daar zijn ze best bedreven in, kijk maar naar die pyramides 😉

   (in antwoord op kwikfit)
 3. Pietje_Precies

  overtikken is ook een vak: “Op dit moment wonen 7,3 miljard mensen in deze gele gebieden”. Me dunkt dat er 50% van 7.3 miljard mensen wonen….

  Nou, vogelgriepje eroverheen en we zijn er een miljardje kwijt….kan ik nog even doordieselen…

Reacties niet toegestaan