Jitse vocht tegen IS en is nu opgepakt: “Ik heb meer dan twee mensen doodgeschoten”

Jitse A. zat maandenlang verschanst in een watertoren in Syrië. Van daaruit schoot hij op IS-strijders. Woensdag werd hij in Arnhem gearresteerd door het Nederlandse ministerie van Justitie. Een dag eerder deed hij zijn verhaal in de Leeuwarder Courant.

Jitse is een voormalige Dutchbatter. Hij zat onder andere bij de Luchtmobiele Brigade en hij werd uitgezonden naar Joegoslavië. De afgelopen tijd hielp de Fries de Syrische Koerden in de strijd tegen IS. Hij heeft in ieder geval twee mensen doodgeschoten, geeft hij toe. In Nederland is dat een strafbaar feit, ook al gaat het om de oorlog tegen IS.

Jitse volgde voor zijn vertrek al een tijd de berichten rondom de opmars van IS in Syrië. Hij vertelt: “Kobani was de trigger. De Koerden voerden om die stad een felle strijd en ik wilde helpen. Ik vond ook dat we IS moeten stoppen. En als de Koerden, die heel erg op zichzelf zijn, via internet om vrijwilligers vragen, dan is er wel wat aan de hand.”

Hij had het niet makkelijk in Syrië. “Het is daar overdag 45 graden, en ‘s nachts nog steeds 30. Afwisselend gebied bewaken dat in onze handen was, of oprukken naar het front en gebied veroveren. Het eten is ook niet om over naar huis te schrijven: veel brood, bonen, rijst, af en toe kip. Soms kochten we een schaap van een boer. Met Pepsi, cake en snoepgoed – hun eigen variant van Mars of Snickers – kregen we extra suikers binnen. Dat was een noodzakelijke aanvulling, omdat de voeding tekortschoot.”

Ook de professionaliteit van het leger liet te wensen over. Het leger op gympies, noemt A. het ook wel. “Het hangt van ijzerdraad en plakband aan elkaar. Onze uitrusting is om te huilen, veel nylon spul. Als je te dicht bij het kampvuur staat, krimpt het om je heen. Mensen sneuvelen uit onkunde. Het is nog net niet zo dat ze bij de opleiding zeggen: ‘Dit is een AK-47 en hier zit de voorkant’, maar het houdt niet over.”

Op social media krijgt hij veel steun. Zo heeft de Facebookpagina Justice for Jitse zaterdagochtend al ruim 4000 likes. In de vele reacties wordt Jitse A. onder meer een held genoemd. Ook wordt gesuggereerd om hem een lintje te geven. Hij is vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die heeft het voorarrest geschorst op voorwaarde dat hij zijn paspoort inlevert om te voorkomen dat hij opnieuw naar Syrië gaat.

Bron(nen):   Leeuwarder Courant (via Blendle)