Kamer akkoord met bombarderen IS in Syrië

Nederland gaat meedoen aan luchtaanvallen op terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië. De PvdA-fractie ging hier dinsdag mee akkoord, maakte PvdA-Kamerlid Michiel Servaes bekend. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer staat nu achter de uitbreiding van de Nederlandse inzet tegen IS.

,,De PvdA ziet mogelijkheden om de strijd tegen IS verder te intensiveren.'' De PvdA pleit ook voor meer steun voor gematigde Syrische oppositiegroepen en humanitaire hulp. Mogelijk beslist de ministerraad komende vrijdag al over uitbreiding van de strijd tegen de terreurgroep.

De VVD wil al langer militair ingrijpen in Syrië. Daar klonk recentelijk al gemopper over het feit dat de coalitiegenoot niet tot een besluit kwam. Op dit moment bestrijden vier Nederlandse F-16's vanuit een militaire basis in Jordanië alleen IS in Irak.

Nieuw weegmoment

Uitbreiding van de operatie raakte in een stroomversnelling door de bloedige aanslagen in Parijs in november. De Franse regering vroeg daarna de EU-lidstaten om steun bij de bestrijding van IS. Ook de Amerikanen verzochten het kabinet om de strijd tegen IS te ,,intensiveren''.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken - PvdA) voelde lang niets voor interventie in Syrië, terwijl Jeanine Hennis (Defensie - VVD) het wel zag zitten. Maar na de verzoeken van Parijs en Washington begin december kondigde Koenders in de Kamer aan dat hiermee een ,,nieuw weegmoment'' was gekomen.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  haha …maar ondertussen staan de poorten wijd open voor de vijand

 2. Burgermans

  Kennelijk hebben ze niets geleerd van de fouten van George Bush en George W. Busch.

 3. Captain Gorgeous

  Hoe harder je stampt op een mierenhoop, hoe groter de chaos wordt. Ik dacht dat dat de les van de afgelopen 15 jaar was. Blijkbaar moet de fout nog een keer gemaakt worden. Afghanistan, Irak, Libië.. Nu Syrië en Iran nog en de VS heeft wat ie wil. En wij maar gehoorzamen aan een land dat overal een puinhoop achterlaat waar ze komen, terwijl het grootste deel van hun bevolking in bittere armoede leeft. Maar dat zien we niet op tv.
  Ach, onkruid vergaat niet toch?

  Peace

  • Ko Herent

   Je hebt ook mierenverdelgers.

   (in antwoord op Captain Gorgeous)
  • Heinz

   Ja en peace krijg je niet vanzelf, zeker niet wanneer je die islamitische barbaren hun allahgang laat gaan.

   (in antwoord op Captain Gorgeous)
   • Captain Gorgeous

    Hoe is het met jouw geheugen gesteld? Voor elke terrorist die in de afgelopen 15 jaar zijn vermoord zijn er 10 terug gekomen. Dat is erger dan mensen hun gang laten gaan, dat is het probleem erger maken.
    Een probleem kan niet opgelost worden met dezelfde denkwijze als het probleem veroorzaakt heeft.
    Maar laat het rationele nadenken vooral aan anderen over, en laat je lekker leiden door angst en haat zoals de media dat zo graag heeft van bloeddorstig stemvee.

    Peace

    (in antwoord op Heinz)
 4. kwikfit

  Aan de ene kant extra geld beschikbaar stellen om de arme bevolking die gebombardeerd wordt te helpen …. aan de andere kant diezelfde mensen gaan bombarderen …..

Reacties niet toegestaan