VS vragen hulp NAVO tegen IS

De Verenigde Staten hebben de NAVO gevraagd te helpen in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) door AWACS-radarvliegtuigen ter beschikking te stellen. Dit zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO donderdag.

,,We hebben een verzoek van de VS gekregen om steun te verlenen aan de coalitie met AWACS-surveillancevliegtuigen. Dat verzoek hebben we nu in behandeling'', aldus Stoltenberg op een persconferentie. Stoltenberg zei dat de NAVO-ministers van Defensie het verzoek begin februari zullen bespreken, hoewel er geen deadline is voor een besluit.

Het militaire bondgenootschap is niet direct betrokken in de strijd tegen islamitische militanten in Syrië en Irak, maar de Verenigde Staten leidt een coalitie van landen die alle 28 NAVO-landen omvat. NAVO-lid Turkije deelt een lange grens met Syrië en Irak.

Turkije

De NAVO heeft al wel AWACS-vliegtuigen naar Turkije gestuurd ter versterking van Ankara's luchtverdediging bij de grens met Syrië. Het is niet duidelijk of die vliegtuigen mogelijk een dubbele rol gaan spelen.

AWACS-vliegtuigen controleren het luchtruim in een straal van 400 kilometer (250 mijl) en wisselen informatie uit via digitale dataverbindingen met de grond, op zee en in de lucht.