Voormalige baas ZDF: ‘Duitse regering bepaalt het nieuws’

De voormalige ZDF-baas dr. Wolfgang Herles heeft vorige week in Berlijn live op de radio een boekje opengedaan over het feit dat de Duitse regering de Duitse media vertelt wat ze wel en niet moeten brengen. Volgens Herles krijgen journalisten de opdracht over bepaalde dingen niet te schrijven en over andere dingen juist uit te wijden. Tijdens de paneldiscussie over media en persvrijheid zei hij dat de regering de nieuwsagenda bepaalt en dat burgers de media daardoor niet meer vertrouwen. De invloed van de regering noemde hij 'een schandaal'. Ironisch genoeg verschenen er weinig berichten over de uitspraken van Herles in de Duitse en internationale media. Aanvankelijk berichtten slechts Russia Today, het Amerikaanse Breitbart en de Britse Daily Mail erover. Op dit moment woedt er in Duitsland een discussie over de onafhankelijkheid van de Duitse media, vooral sinds over de aanrandingen en verkrachtingen in Keulen en in andere steden op oudejaarsnacht pas dagen later werd bericht. Onder andere de ZDF maakte excuses hiervoor. De reden voor het verzwijgen, ook door de politie, ligt volgens velen bij de angst het rechts-extremisme aan te wakkeren. Wolfgang Herles op de radio: 'We hebben het probleem dat we als publieke staatsmedia een verbondenheid hebben met de staat. Niet alleen omdat het commentaar in lijn moet zijn met de coalitie, maar ook omdat we volledig onder invloed staan van de politieke agenda. We schrijven over de onderwerpen die door de overheid worden bepaald (...). En er zijn echt - zoals in het publieke debat besproken wordt - orders van bovenaf, ook bij de ZDF. Zoals de hoofdredacteur van de ZDF zei: 'vrienden, we moeten op een manier berichten die Europa in een goed daglicht zet'. En dan hoefde hij er niet meer bij te zeggen: 'bericht op een manier die mevrouw Merkel verheugt'. Deze orders bestaan en bestonden ook al in mijn tijd, als een geschreven order waarin stond dat de ZDF moest zorgen voor de eenheid en wederopbouw van Duitsland. En dat betekent anders berichten dan er daadwerkelijk gebeurt. Het was in mijn tijd bijvoorbeeld verboden iets negatiefs over de nieuwe Bundeslander te schrijven. Vandaag de dag gaat het om vluchtelingen'.

Bron(nen):   The Daily Mail  Breitbart  Russia Today  

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  Nein , wirklich ?

 2. Bartje

  Is op de alternatieve media allang bekent.

  https://youtu.be/JovV1mgV2YU

 3. Raymond de Greef

  In Nederland gaat het niet anders, en wanneer je de Tv aanzet wordt je dagelijks geïndoctrineerd door linkse vazallen en dat noemen ze onafhankelijk nieuws.

  • Marc

   Wat wil je dan? Een harde onbetaalbare rechtse maatschappij vol discriminatie en waar geen tijd en begrip is voor ziekte, armoede en werkloosheid!? Nu de wereld verrechtst zie je bovenstaande al zeer toenemen dat kun je niet ontkennen! Succes.

   (in antwoord op Raymond de Greef)
  • Marc

   Wat wil je dan? Een harde onbetaalbare rechtse maatschappij vol discriminatie en waar geen tijd en begrip is voor ziekte, armoede en werkloosheid!? Nu de wereld verrechtst zie je bovenstaande al zeer toenemen dat kun je niet ontkennen! Succes.

   (in antwoord op Raymond de Greef)
   • Marc

    .

    (in antwoord op Marc)
   • DoubleUC

    Die hebben we nu toch al?

    (in antwoord op Marc)
   • Raymond de Greef

    wat een voor ingenomen reactie dus rechts discrimineert ?? ,de PVDA heeft alles wat je net opnoemde in 2 jaar totaal ontmanteld en de werkloosheid is nog nooit zo hoog geweest,ik vraag me af in welke linkse ondergrondse tunnel visie je woont!! Nederland gaat kapot door mensen zoals jij die denken dat LINKS het goed met de burger voor heeft,wordt wakker zeg!!! Succes!!!

    (in antwoord op Marc)
    • Marc

     Ik zal even een paar zaken opnoemen welke zullen verdwijnen zodra Rechts aan de macht is.

     Sociale huurwoningen zullen zeker verdwijnen, niet genoeg geld dus geen woning. Sociale zekerheid wil rechts ook zeker niet.
     Discriminatie is voor rechts geen probleem. Dat zijn al 3 punten. Ik ben geen PVDA stemmer maar wacht even..,de VVD zit ook in de regering en is de grootste club in de regering! Dus hebben wij VVD beleid!

     Ik ben zeker niet links, ik zit echt tussen links en rechts in, maar weet wel wat de gevolgen zijn van een extreem rechts kabinet! Ik ben Nederlander ik heb nog nooit honger gehad, ben altijd veilig geweest en heb altijd een dak boven mijn hoofd gehad ook in moeilijke tijden. Noem is een land waar je het beter hebt? De komende jaren kan het pas slecht worden zodra er een extreme club aan de macht komt. Maar succes allemaal stem vooral een extreme club dan zijn we daar ook weer vanaf na de korte regeer periode.

     Wij Nederlanders moeten weer eens positiever worden over Nederland!

     (in antwoord op Raymond de Greef)
 4. Dead Silence

  Wat te denken van de Vierde Rijk aangangers in nazi-Brussel? Die bepalen veel meer dan het nieuws.

 5. Burgermans

  Als Doctor Goebbels nog zou leven zou hij trots zijn op de Duitse media.

Reacties niet toegestaan