PvdA-voorman vindt Wilders gevaarlijk

De voorzitter van de PvdA, Hans Spekman, vindt dat PVV-leider Geert Wilders democratie en rechtsstaat in gevaar brengt. Wilders oproep om in verzet te komen tegen asielzoekerscentra, haalt volgens Spekman ,,de geest uit de fles''.

De sociaaldemocratische voorman zegt dat dinsdag in de NRC. De krant sprak met Spekman in verband met het 70-jarig bestaan van zijn partij. De PvdA-voorman laakt ook de voorspelling van Wilders dat er een revolte komt, mocht zijn partij de grootste worden en niemand met hem wil samenwerken.

Spekman vindt dat er veel te nuchter is gereageerd op de woorden van Wilders. ,,Die opmerking over 'revolte' is een heel domme, onverstandige uitspraak.''

De PvdA-voorzitter wil dat Wilders zijn woorden terugneemt: ,,De geest moet terug in de fles, en daar heeft Wilders een rol in."

Spekman toont zich ook bezorgd over de incidenten rond inspraakavonden over asielzoekerscentra. Hij ziet levensgevaarlijke ontwikkelingen: ,,Er worden milities opgericht in het land om samen, in hetzelfde outfit, op vergaderingen te voorkomen dat mensen kunnen spreken.'' De bedreigingen van raadsleden en wethouders raken de democratische besluitvorming, aldus de PvdA'er.

Spekman voelt niets voor een quotum voor asielzoekers. Hij wijst dit mogelijke noodscenario in de vluchtelingencrisis af en noemt het fout. ,,Je kunt niet tegen mensen die vluchten voor oorlog en geweld zeggen: jij ineens niet.'' Volgens hem is het niet meer dan een maatregel voor de schijn.

21 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. DoubleUC

  Hij heeft het bekende ‘moslim-vingertje’ reeds geheven, nochtans.

 2. disqus_RinSh7fPr4

  Ivm de crisis wordt de Partij tegen de Arbeid bij de volgende verkiezing wegbezuinigd.

 3. Ignatius J. Reilly

  Mensen weg wensen… Dat mag toch?

 4. Calhoun84

  Spekman hoopt de rol van D66 over te nemen als tegengeluid van de PVV. Ik denk dat dit voor de PvdA een beetje laat is…..D66 gaat bij de PVV in ieder geval in op de inhoud en gaat niet alleen populistisch vanaf de zijlijn schreeuwen. In de Kamer is de PvdA nog altijd onzichtbaar.

  • Fritzy666

   Arme Samsom, wellicht ligt er voor hem nog een baantje in het verschiet, als een (dom) zwammend hondje, in een één of andere kinderserie! Maar electoraal………wordt het voor de PvdA, een snelle roetsj naar beneden van de grote glijbaan…de afstraffing van het volk!

   (in antwoord op Calhoun84)
   • Calhoun84

    Spekman wil Samsom graag weer als lijsttrekker, dan vraag je als PvdA ook om electoraal verlies. Alsof je Buckler verkoopt tijdens een optreden van Youp…

    (in antwoord op Fritzy666)
    • Fritzy666

     Hoe kan je überhaupt nog willen mee regeren, als overal op verlies staat, PvdA dreigt volledig gedecimeerd te worden….maar mengt zich krampachtig in allerlei beslissingen, die niemand meer van hen wil…mooie ‘schijndemocratie’ inderdaad!

     (in antwoord op Calhoun84)
 5. Fritzy666

  Arme Spekman, ik begrijp dat hij gevaren ziet, gevaren voor het verlies van door hun zelf gereëerde baantjes….en ja, in tijden dat mensen het gekonkel van de huidige (s)linkse) politiek door heeft, dan gaat men verzet plegen, daartegen! En daarmee ook groepjes vormen, die het één en ander wat daadkrachtiger en georganiseerder in elkaar steken….helemaal niets mis mee! De PvdA……voelt de hete adem, van een volledige electorale catastrofe voor hen, in de nek!

 6. Ko Herent

  Spekman leeft nog in seventies.

 7. wwoud

  De bijdrage van Spekman aan het electorale spectrum heeft wel wát… Kijkend naar de toekomst van het ‘geval Spekman’ rijst de vraag in hoeverre blijvend subventioneren met gemeenschapsgeld de geloofwaardigheid van de politiek een dienst wordt bewezen.

  • DoubleUC

   Inzake geloofwaardigheid: spreken wij nog een keer af zodat ik je inzage kan geven? Ik heb je uitgenodigd, maar je laat niéts meer horen.

   (in antwoord op wwoud)
 8. Burgermans

  Voorzitter Spekman kan zeggen over de Heer Wilders wat hij wil maar wat de islam aangaat heeft de politicus van het jaar keer op keer volkomen gelijk gekregen terwijl de PvdA steeds de foute standpunten heeft gehuldigd.

 9. Burgermans

  “Als die kogel van links komt dan weet heel Nederland dat aan de zijkant de letters PvdA staan geschreven,” reageerde de politicus van het jaar niet geheel onterecht.

  • Calhoun84

   Net zo laag en triest als de opmerking van Spekman. Het zijn kinderen die elkaar in de haren vliegen. Als je jezelf moet verlagen tot het niveau van je opponent dan ben je niet veel beter. In dit geval geldt dit voor zowel Wilders als de PvdA.

   (in antwoord op Burgermans)
 10. jantje

  Spekman steelt van daklozen. Hij is wel de laatste die over wie dan ook een opmerking mag plaatsen. Hij is verder ook nog asociaal op het gebied van zijn verzorging en zijn roken. Het is een charlatan.

 11. Dead Silence

  Gekken van linkse steuntrekkerverenigingen zijn bedreiging numero uno voor de vrijheid en democratie.

  Spektrui moet maar in zijn eigen vet gaar koken. Deze staatsgevaarlijke gek, parasiet van de asielindustrie, zou geen toneel mogen hebben.

 12. Dead Silence

  Wat moet de reclame van Franse rotzooi op mijn scherm hier?

  • vanhetgoor

   Als jij reclame krijgt van Franse rotzooi dan heb je per ongeluk met Google naar iets gezocht, dan wordt dat onthouden en krijg je het later weer op je brood. Zoek anoniem of gebruik een Addblocker

   (in antwoord op Dead Silence)
 13. jandan

  landverrader wilders is het echte gevaar, alleen zijn blinde volgers durven dat nog steeds niet onder ogen te zien.

  • Burgermans

   Niet echt. Het is de Heer Wilders die al jaren waarschuwt voor de gevaren van de islam voor Nederland en je kunt niet ontkennen dat de politicus van het jaar keer op keer gelijk heeft gekregen, Jan.

   (in antwoord op jandan)
 14. vanhetgoor

  Ja, Geert Wilders is gevaarlijk . . . ., want de PvdA staat in de peilingen nog maar op negen zetels en zakt daarmee onder D66.

  Een politicus moet de wil van het volk aanhoren en proberen de wil van het volk in goede banen te leiden. Bij de PvdA heeft men dat niet helemaal goed begrepen, het was wel een volkspartij, maar de meesten op de kieslijst gebruikten de PvdA om zelf vooruit te komen, en niet om ‘het volk’ vooruit te helpen, dat is een kleine nuance maar een groot verschil.

  Wat Spekman vindt, doet of zegt is niet zo heel erg veel van belang. Die trui is een pose, net als de scheve bek voor André van Duijn er alleen maar was om de eerste lach op het gezicht van het publiek te krijgen. Iemand met een paar ton per jaar (NETTO!) moet toch wel een beter kleding advies kunnen krijgen!

Reacties niet toegestaan