Activisten Oekraïne-referendum verdelen twee miljoen euro campagnegeld

Er is nogal wat geld opzij gezet om actievoerders de kans te geven ons over te halen voor of tegen het associatieverdrag met Oekraïne te stemmen op 6 april: Twee miljoen. Dat geld, waar de referendumcommissie over gaat, wordt verdeeld onder voorstanders (in totaal zeven ton), tegenstanders (ook zeven ton) en actievoerders die een neutrale campagne willen voeren (zes ton). Inmiddels is een tussenstand vrijgegeven. De lokale partij Forza! uit de Haarlemmermeer is tegen het verdrag en krijgt 33.000 euro voor flyers en spotjes. Ook organiseren ze een online debat. Voor de conferentie die het Forum voor Democratie, onder leiding van Thierry Baudet, wil organiseren is 47.000 euro uitgetrokken en D66 krijgt 50.000 euro voor een bel-actie en advertentie en flyers. Stichting f6, die meer interactie wil tussen jongeren en politiek, krijgt 8.000 euro voor een nummer met videoclip. Daarnaast zijn er heel wat individuen die apps, video's en zadelhoesjes willen verspreiden of debatavonden willen houden. Het opvallendst is de aanvraag van het bedrijf Raspoetin BV. De eigenaar, Ruben Marsman, krijgt welgeteld 47.943 euro om wc-rollen te laten bedrukken. Dat zijn er dan zeker 100.000. Marsman wil er ophef mee veroorzaken, want hij is fel tegen het associatieverdrag: 'Europa kent al de nodige problemen. Is het dan slim daar nog een land bij te betrekken?' Nietsvermoedende Nederlanders kunnen de wc-rollen straks overal aantreffen en op het toilet rustig een stukje tekst uit het verdrag lezen. Als al het geld verdeeld is, zijn er nog zes weken over om campagne te voeren.      

Bron(nen):   de Volkskrant      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  “actievoerders die een neutrale campagne willen voeren”
  hahahahahahaha, dat kan je toch niet menen?

 2. Bas

  Een artikel als dit laat prima zien wat er iedere keer mist aan de ‘mainstream media’; belangrijke informatie weglaten. Om te kotsen. Wat ontbreekt hier ? Initiatiefnemers van het referendum worden tegengewerkt in het verkrijgen van subsidie.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/02/geenpeil_stelt_medy_in_gebreke.html

  • Blargh

   WIK is veel maar “mainstream media” kan ik dit hier moeilijk noemen.
   Eerder C/P hoernalistiek

   (in antwoord op Bas)
   • Heldoppantoffels

    Niemand is verplicht om deze website te bezoeken, jij toch ook niet?

    (in antwoord op Blargh)
 3. abjectief

  De staat geeft ook nog eens ongeoorloofd een klein fortuin weg aan een drietal “neutrale” NRC-hoernalisten om de nee-campagne te torpederen.

  Harry van Bommel @harryvandesp

  Gaat @MinBZ echt 294.000 euro geven aan @hubertsmeets en @LauraStarink1 voor een blogje “raamoprusland”? Ik kan t niet geloven.

  10:39 PM – 15 Feb 2016
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2016/02/was_de_eigenaar_van_nrc_niet_ook_een_mediamagnaat_in_rusland.html#comments

  Opzeggen die staatskrant!

  https://service.nrc.nl/index.php?module=info&id=abo_stop

 4. Heldoppantoffels

  Prima als dat geld bijdraagt aan het verhogen van het democratische gehalte in Nederland! Ik ben een groot voorstander van referenda, wetgevende en corrigerende versies.
  De machtsgeile verlengstukken van het rijke bedrijfsleven (VVD) zullen echter te vuur en te zwaard de invloed van de burger zo klein mogelijk maken.
  Voorman Halbe Zijlstra verklaarde al eens over het referendum “we hebben als eens zo’n experiment gedaan met de Europese grondwet en dat is niet zo bevallen”. En waarom beviel het de VVD niet!? Omdat het volk niet stemde zoals deze mensen dat willen.

  Uitbreiding van Europa is echt ongewenst zolang het nog niet een fatsoenlijk democratisch orgaan is, zolang men nog in het geheim allerlei verdagen poogt af te sluiten zoals Ttip. Verdragen die niet in het belang zijn van de normale werkende burger, maar in het belang zijn van de extreem rijke elite. Zo is ook V&D onderuit gegaan, leve de vrij marktwerking VVD??? De overheid hoort er te zijn om de belangen van de burger te dienen, helaas zijn politici meer bezig met de belangen van de eigen toekomstige werkgevers.

Reacties niet toegestaan