De seksindustrie verMcDonaldst: wie is ‘loving it’?

De vrouwelijke standaard van schoonheid is zo belangrijk geworden dat de massaproductie ervan op gang is gekomen. Ook de seksindustrie ontkomt niet aan die verMcDonaldisering. Uit onderzoek onder stripteasedanseressen en clubeigenaren blijkt dat zich in de seksindustrie een standaardisering voltrekt van de aantrekkelijkheid, lichamen en seksualiteit van vrouwen. Alle vier basisprincipes die McDonald hanteert, waren aanwezig bij de strippers. Efficiëntie: de hoogst mogelijke tip van een klant zien te krijgen en dan verder te gaan naar de volgende. Voorspelbaarheid: de danseressen moeten passen in een schoonheidsideaal, die Maakbaar is door cosmetische procedures (‘na mijn borstvergroting verdiende ik veel meer geld’). Berekening blijkt uit de manier waarop danseressen de klanten bespelen om met hen ‘privé’ te gaan (‘ik kies songs die een bepaald soort man aanspreken’). Het is seks als fast-food. De klanten zijn er gek op en de vrouwen trekken profijt van hun seksualiteit. Maar net als met fastfood worden we er als maatschappij niet gezonder op als de seksualiteit van vrouwen tot massaconsumptie wordt gemaakt. De verMcDonaldisering van de seksindustrie leidt tot eenheidsworst; elke vrouw moet eruit zien als een Playboymodel. Daarnaast versterkt het de traditionele gedachte dat vrouwen hun seksualiteit moeten gebruiken voor geld. De fast-sex industrie. Wie is ‘ loving it?’

Bron(nen):   United Academics      

1 Reactie Doe mee met de discussie →


  1. Dirk Zeeman

    “De traditionele gedachte dat vrouwen hun seksualiteit moeten gebruiken voor geld.” Welke traditie is dat?? Traditioneel hoorde een vrouw achter het aanrecht en moest ze trouw zijn aan haar man. Als die man vervolgens aan zijn natuurlijke driften toegaf en vreemd ging ging was een jager en een echte man, maar als een vrouw dat deed was ze een slet.

    Het lijkt me een grondrecht van elk mens om zijn seksualiteit in vrijheid te beleven of te gebruiken zoals hij of zij dat zelf wil.

Reacties niet toegestaan