‘Cohen: wir mussen es schaffen’

PvdA-coryfee Job Cohen is het roerend eens met de woorden ,,wir schaffen das'' van de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de opname van vluchtelingen. Zij verdient alle steun uit Europa en dus ook van de Nederlandse regering, zegt hij in een zondag gepubliceerd interview met de Telegraaf.

„Daar ben ik ook knap van onder de indruk. Er zijn twee dingen: ik vind het fantastisch dat Merkel dat heeft gezegd en tegelijkertijd zie je ook hoe ontzettend moeilijk dat is qua politiek. We zouden het haar met elkaar in Europa wat makkelijker kunnen maken door allemaal de schouders eronder te zetten.”

Volgens de oud-burgemeester hangt de toekomst van Europa ervan af. ,,Ik denk dat we nu moeten doorbijten om erger te voorkomen, namelijk dat Europa uit elkaar valt. Ik weet niet of wij ons voldoende realiseren wat wij allemaal aan Europa te danken hebben. En je hoeft niet alleen maar te accepteren hoe het nu gaat.''

Een tandje meer

Landen die niet mee willen doen, moeten dat ook voelen, vindt Cohen. ,,Wat mij betreft laat je landen die niet willen opvangen dat in Europees verband ook merken. Die Oost-Europese landen die niks doen en flink profiteren van de EU: daar moet wat tegenover staan. Dat is niet kosteloos.”

Premier Rutte mag wat Cohen betreft wel ,,een tandje meer'' bijzetten om de scherpte van de toon in het vluchtelingendebat in Nederland af te zwakken. „Ik vrees dat hij zijn uitspraak over dat het half maart geregeld moet zijn, niet kan waarmaken. En dat daarmee dus, als je het niet redt, mensen af gaan haken.'' Rutte heeft toegezegd dat tegen half maart de vluchtelingenstroom naar Europa ingedamd zal zijn.