Clinton en Trump grote winnaars Super Tuesday

Donald Trump en Hillary Clinton zijn als grote winnaars uit de bus gekomen op Super Tuesday. Clinton, de gedoodverfde Democratische kandidaat, ging in zeven staten met de overwinning aan de haal, meldden Amerikaanse media op basis van voorlopige tellingen. Bij de Republikeinen kreeg Trump eveneens in zeven staten de meeste stemmen.

Clinton en Trump gingen als favoriet Super Tuesday in en wisten aan de verwachtingen te voldoen. In Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Virginia, Tennessee en Texas pakte Clinton de winst. Haar tegenstander, senator Bernie Sanders, verraste en wist vier staten te winnen: zijn thuisstaat Vermont, Colorado, Oklahoma Minnesota.

Trump, de grote verrassing dit jaar in de Republikeinse voorverkiezingen, won in ten minste zeven staten: Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Vermont, Virginia en Tennessee. Senator Ted Cruz won zijn thuisstaat Texas en Oklahoma. Senator Marco Rubio uit Florida had de verwachtingen van tevoren laag gehouden en die voorspelling kwam uit: hij won alleen in Minnesota. Alleen de uitslag in Alaska is nog onbekend.

Ohio

De andere twee Republikeinse kandidaten, John Kasich en Ben Carson, wonnen in geen enkele staat, maar beide mannen gooien voorlopig nog niet de handdoek in de ring. Gouverneur Kasich van Ohio heeft er de afgelopen weken op gezinspeeld dat hij in ieder geval de voorverkiezing in zijn thuisstaat nog wil halen. In Ohio gaan kiezers op 15 maart naar de stembus.