“Gisteren werd ik vermoord. Maar de vernedering die erna volgde, was nog veel erger”

De Argentijnse rugzaktoeristen Maria Coni (22) en Marina Menegazzo (21) werden aan het begin van hun trektocht door Ecuador vermoord. Een Facebookpost die vanuit het perspectief van de omgebrachte meisjes werd geschreven, is viraal gegaan nadat de schuld deels in de schoenen van de slachtoffers werd geschoven.

Volgens de politie zaten de meiden op een bepaald moment bijna zonder geld waardoor ze ingingen op een aanbod van twee mannen die ze pas hadden ontmoet. De mannen boden hen een overnachtingsplaats aan.'s Nachts werden Maria en Marina Menegazzo verkracht en vermoord. Hun lichamen werden een week nadat ze vermist waren, aangetroffen op een strand 500 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Quito. De daders hebben de moorden ondertussen bekend.Enkele dagen na de dood van de toeristen braken er online discussies los of Maria en Marina het niet zelf hadden gezocht door "onvoorzichtig te zijn" en "alleen te reizen". Een bekende Argentijnse psychiater vroeg zich af waarom de meisjes "een risico hadden genomen". De Paraguyaanse studente Guadalupe Acosta las de commentaren en was gechoqueerd. Ze  stelde zich in de plaats van de slachtoffers die na hun dood door het slijk werden gehaald.
"Gisteren werd ik vermoord ... Maar erger dan de dood was de vernedering die erna volgde", zo ging het bericht van Acosta op Facebook van start. "Vanaf het moment dat ze mijn lijk aantroffen, vroeg niemand zich af waar de persoon was die een einde maakte aan mijn dromen.Nee, in plaats daarvan werd ik geconfronteerd met nutteloze vragen. Aan mij werden die vragen gesteld. Echt. Kan je je dat voorstellen? Aan een dood meisje dat niet meer kan spreken en zichzelf verdedigen.
Welke kleren droeg je? Was je alleen? Waarom reist een vrouw alleen? Je begaf je in een gevaarlijke buurt, wat had je nu verwacht?
Mijn ouders werden in vraag gesteld omdat ze me vleugels gaven om zelfstandig te zijn. Ze vertelden hen dat we drugs namen en erom hadden gevraagd. Ze zeiden hen dat ze beter op ons hadden moeten letten. Toen ik dood was, realiseerde ik me dat ik voor de rest van de wereld nooit zou behandeld worden zoals een man. Deze dood was namelijk mijn schuld en dat zou het altijd zijn. Als vrouw wordt mijn dood geminimaliseerd. Het is minder erg want ik vroeg erom. Ik vraag aan jou in naam van mezelf en elke andere vrouw die het zwijgen werd opgelegd, om je stem te verheffen. Wij zullen vechten. In gedachten ben ik bij jou en ik beloof dat we ooit met zovelen zullen zijn dat er onvoldoende lijkenzakken zijn om ons allemaal te doen zwijgen."
Na de publicatie werd het Spaanse zinnetje #viajosola (Ik reis alleen, nvdr.) trending op Twitter waarmee velen hun steun geven aan vrouwen die alleen reizen.

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws  Los Angeles Times