‘Overgang Syrië met dood of vertrek Assad’

Een politieke overgangsperiode in Syrië kan alleen plaatsvinden als president Bashar Assad vertrekt of sterft. Dat heeft een van de onderhandelaars van de Syrische oppositie zaterdag gezegd. Maandag moet onder leiding van de Verenigde Naties vredesoverleg beginnen in Genève.

De hoop van de VN is dat het overleg uiteindelijk zal leiden tot een politieke overgangsperiode en dat daarmee een einde komt aan de bloedige burgeroorlog. ,,Het kan niet zo zijn dat deze periode begint met dit regime of het hoofd van dit regime aan de macht'', zei Mohamad Alloush.

De uitlatingen van Alloush zijn de zoveelste tegenvaller voordat het overleg überhaupt is begonnen. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moualem zei eerder zaterdag juist dat de positie van Assad niet ter discussie kan staan tijdens de gesprekken in Genève.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kwikfit

  …..Een politieke overgangsperiode in Syrië kan alleen plaatsvinden als president Bashar Assad vertrekt of sterft. …
  Waarna de rivaliserende bendes “vrolijk” door zullen gaan met elkaar te bestrijden…. tot , uiteindelijk isis aan de macht komt …. van pissebed naar kakkebed … maar dan in het kwadraat

  • Captain Gorgeous

   Nee daarna is de strijd vrij snel afgelopen, assad weg betekent dat de oliepijpleiding van qatar naar Europa komt (waar het in 2009, voor de Arabische lente mee begon). En dan hoor je er in de media niks meer over. En is er dus niks meer aan de hand want de goeierikken hebben de slechte baas dan verslagen.
   Jammer dat de Russen dat niet gaan slikken.

   Peace… Hoop ik

   (in antwoord op kwikfit)
   • kwikfit

    Ach, nu “we” weer dik bevriend met Iran zijn, is misschien de noodzaak van een pijpleiding iets minder “noodzakelijk”
    Maar dat er door de grootmachten hele vieze spelletjes gespeeld worden is wel duidelijk … als je het wilt zien tenminste.

    (in antwoord op Captain Gorgeous)
 2. Paulraw

  ”kan alleen plaatsvinden als president Bashar Assad vertrekt of sterft.”

  Tuurlijk met zulke instapeisen nodig je inderdaad uit tot dialoog .
  En de VS het maar raar vinden dan Syrië en Rusland er dan geen zin in hebben.

 3. Mea MoresZn

  Dit illustreert slechts hoe diep de grensoverschrijdende haat zit tussen Shi-iten, Sunniten, stammen, verschillende bevolkingsgroepen en staten die elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Eigenlijk wel slim van degene die voor het dilemma stond te oordelen over een situatie die of de éne partij dan wel de andere partij niet aanstond en vervolgens zei, “Wie zonder zonden is, werpe de eerste steen. Gaat heen en zondig niet meer.” En daarna ook zijn weg vervolgde om zelf niet het slachtoffer te worden van de onderling strijdende partijen. Ondanks alle goedbedoelde pogingen is sindsdien principieel weinig veranderd. Iedere oplossing blijft een tussen- of een schijnoplossing omdat in deze regio nimmer een duurzame, uitgebalanceerde´en stabiele situatie kan ontstaan.

Reacties niet toegestaan