Is het einde van IS in zicht? Terreurgroep verliest kwart grondgebied

Terreurgroep Islamitische Staat verkeert in zwaar weer. De afgelopen maanden is IS bijna een kwart van zijn grondgebied kwijtgeraakt, zo berekende het Amerikaanse onderzoeksbureau IHS Conflict Monitor. De terroristen hebben momenteel de controle over 73.440 vierkante kilometer land. Dat is ongeveer net zoveel als de helft van Engeland.

Verval "Het tij van de oorlog keert zich tegen IS", zegt Columb Strack, analist bij IHS. De terreurgroep isoleert zich in toenemende mate en het verval is ingezet. IS maakte verliezen rondom Raqqa en in de oostelijke provincie Deir Ezzor. Ook verloor het vorig jaar juni de strategische stad Tel Abyad. De Syrische regering is momenteel bezig met een offensief in het westen. Troepen bevinden zich op vijf kilometer van de historische woestijnstad Palmyra, die sinds mei vorig jaar in handen is van IS.

Financiële problemen Vanwege de veel strengere Turkse grenscontroles is het voor IS steeds moeilijker om strijders, wapens en ander materieel het kalifaat binnen te smokkelen, meldt IHS. De onderzoekers stellen verder dat de terreurgroep financiële problemen heeft, onder meer door de luchtaanvallen op olieraffinaderijen, waar IS een groot deel van zijn inkomsten uit haalt.

Deserteurs Eerder deze week liet John Kirby, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, weten dat er de afgelopen weken "meer en meer strijders deserteren. Ze voelen zich steeds minder vertegenwoordigd en verlaten in toenemende mate de groep", aldus Kirby.

In landen als Libië en Jemen boekt IS juist successen. De terreurgroep heeft de Libische havenstad Sirtre in handen en weet steeds meer Afrikanen uit de sub-Sahara de werven.

Bron(nen):   De Morgen