Extreme drukte bij heropende warenhuizen V&D

Rijen wachtende mensen voor de deuren en kassa's met opstartproblemen. De tijdelijke heropening van de eerste 25 warenhuizen van V&D ging woensdagmorgen gepaard met ,,heel veel drukte'' en ,,kleine aanloophobbeltjes'', liet curator Kees van de Meent weten aan het ANP.

De curator zei niet verrast te zijn door de grote toestroom koopjesjagers. Volgens hem zijn uiteindelijk alle V&D-filialen die woensdag zouden openen, daadwerkelijk weer in bedrijf gegaan. ,,Er was links en rechts een klein aanloophobbeltje'', stelde hij. ,,Als winkels een tijd dicht zijn geweest, kan het zijn dat bijvoorbeeld een kassa even nog niet functioneert.''

Alle 62 zaken van het failliete warenhuisconcern gaan komende dagen voor drie tot vier weken open om resterende voorraden te verkopen. Lokale media meldden woensdagmorgen dat zich bij diverse filialen problemen voordeden. Bij de ene zaak waren borden voor afprijzingen nog niet binnen, een ander filiaal ging later open door een storing in het kassasysteem.

Overeenstemming

De curatoren hadden eerder al overeenstemming bereikt met leveranciers en verhuurders van de winkelpanden over de liquidatieverkoop. Er zijn ook al restvoorraden verkocht aan opkopers. Het personeel dat de komende weken in de heropende warenhuizen werkt, bestaat voor een groot deel uitzendkrachten. Volgens Van de Meent is wel geprobeerd om veel oud-medewerkers van V&D te werven.

De grootste warenhuisketen van Nederland ging vorige maand definitief ten onder, nadat een doorstart onhaalbaar was gebleken. Supermarktconcern Jumbo lijfde wel de La Place-restaurants van V&D in. De opbrengsten van de tijdelijke heropening gaan naar de schuldeisers. Die hebben meer dan 100 miljoen euro aan vorderingen uitstaan.