10 arrestaties in Brussel en Parijs: nieuwe aanslagen verijdeld (update 2)

Na politieacties en huiszoekingen werden gisteravond 6 terreurverdachten gearresteerd in Brussel en Jette (een deelgemeente van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest). Drie verdachte zijn vandaag in hechtenis genomen. Eén van de opgepakte mensen zou betrokken zijn geweest bij de aanslag op de metro in Maalbeek. Bij een huiszoeking in Schaarbeek (een andere deelgemeente) werd ook een huiszoeking verricht, maar daar werd niemand gearresteerd.

Vanochtend volgde een huiszoeking in Vorst, waarbij nog een verdachte werd opgepakt. Dat meldt de Franstalige zender RTBF en dit werd bevestigd door het federaal parket. Er wordt van uitgegaan dat de terroristen een grotere aanslag hadden gepland dan die van dinsdag.

Ook in Parijs zou een grote aanslag zijn verijdeld door een verdachte te arresteren in Argenteuil, een voorstad van Parijs. Bij huiszoekingen werden kalachnikovs en explosieven in beslag genomen. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zou de gearresteerde Fransman deel uitmaken van een groter terreurnetwerk. In België was in 2015 al een aanhoudingsbevel bij verstek uitgevaardigd voor het ronselen van jihadisten naar Syrië. Of de geplande aanslag verband houdt met de aanslagen in Brussel is nog niet duidelijk.

De man die vluchtte vlak voor de aanslag op Brussels Airport, Najim Laachraoui, is officieel geïdentificeerd. Zijn DNA sporen werden ook gevonden op explosieven die gebruikt werden in de Bataclan en het Stade de France in Parijs. Twee andere verdachten zijn ook nog voortvluchtig. Eén van hen is Mohamed Abrini zijn, de meest gezochte man van Europa voor zijn vermeende betrokkenheid bij de voorbereiding van bomaanslagen in Parijs. De ander is de 28-jarige Syriër, Naïm Al Hamed, die zowel bij de aanslagen in Parijs als die in Brussel betrokken zou zijn. Belgische en Spaanse media hebben zijn foto verspreid.

Vanmiddag vonden nieuwe politieacties plaats in Schaarbeek. Volgens een getuige daar heeft een verdachte een vrouw en kind in gegijzeld, aldus de RTBF. De federale politie schoot hem in zijn been en heeft hem overmeesterd. De man zou ook in het bezit zijn geweest van een koffer of tas met explosieven. De burgemeester van Schaarbeek bevestigde de arrestatie en zei dat deze man een rol speelde bij de aanslagen in Brussel. De identiteit van de man is nog niet bekend. Geruchten dat het zou gaan om Mohamed Abrini werden niet bevestigd. De interventie in Schaarbeek gaat samen met een soortgelijke operatie in Argenteuil (Parijs).

Ook in Sint-Gillis (deelgemeente van Brussel) werd vanmiddag een man gearresteerd. De politieacties gaan nog door.

brussel

Bron(nen):   RTBF  La Dernière Heure  RTBF (2)