Een kind vernederen is emotionele mishandeling

'Eert uw vader en uw moeder', maar wat doen ze met het kind? Een kind respecteert degene die hem respecteert. Respect eis je niet op, dat verdien je (of niet). Een kind heeft recht op ouders die hem veiligheid, bescherming, acceptatie, begrip en empathie bieden. Een kind vernederen (uitschelden, in verlegenheid brengen, ...) in het bijzijn van anderen, is schadelijk voor de emotionele ontwikkeling van het kind. Het is net alsof je het kind een een flinke klap geeft, maar dan met woorden. Het is de voedingsbodem voor een gebrek aan zelfvertrouwen en psychische problemen, soms zelfs voor zelfvernietiging of wreedheid tegenover anderen. Schaamte en vernedering veroorzaken angst bij kinderen. Deze angst gaat niet weg als ze opgroeien. Het wordt een barrière voor hun emotionele leven en is moeilijk uit te roeien. Als deze kinderen ouders worden, kunnen ze de angst en negativiteit ongewild doorgegeven aan de volgende generatie. Boeken: Will I Ever Be Good Enough? Healing the Daughters of Narcissistic Mothers - Karyl McBride Het drama van het begaafde kind - Alice Miller

Bron(nen):   Psychology Today      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Edward_II

  Gek, maar ik zie op de foto’s geen structurele schade aan het gebouw, nergens een gat van een bominslag, geen kraters en geen geconcentreerde fragmentatieschade.
  Ofwel heeft het Syrische leger wel ontzettend slechte bommetjes, die enkel ‘poef’ doen als ze neerkomen en dan uit elkaar vallen, danwel worden we wederom voorgelogen door de pro-guerilla-propaganda.

 2. wimmel

  Dit is relevante informatie, maar geen nieuw inzicht, en het wordt wel als zodanig gepresenteerd. Het inzicht geldt bovendien niet alleen voor kinderen. Kom op redactie: doe iets meer je best!

 3. Conformer

  Straks gaan ze nog zeggen dat we toch echt iets aan dat pesten moeten doen.

Reacties niet toegestaan