Oostenrijk wil geboortehuis Hitler onteigenen

Oostenrijk wil het geboortehuis van Adolf Hitler onteigenen. Daartoe besloot het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken op vrijdag, nadat het jaren tevergeefs had onderhandeld met de huidige eigenaresse over het gebruik van het leegstaande huis in de stad Braunau am Inn, zo meldt de Oberösterreichische Nachrichten zaterdag.

Het ministerie is sinds 1972 hoofdhuurder. Tot 2011 bevond zich in het pand een sociale werkplaats voor gehandicapten. Toen de eigenaresse weigerde het huis te verbouwen om het beter toegankelijk te maken voor gehandicapten, kwam het pand leeg te staan.

De vrouw heeft biedingen voor de woning altijd afgewezen, maar zal nu een schadevergoeding ontvangen. Volgens het ministerie is onteigening de enige mogelijkheid om te voorkomen dat het pand wordt misbruikt voor nationaal-socialistische doeleinden. Er komt nu een onderzoek naar de mogelijkheden van onteigening. Het ministerie moet in ieder geval een wetswijziging maken.

Adolf Hitler werd in 1889 geboren in het huis in Braunau am Inn, gelegen in de noordelijke deelstaat Opper-Oostenrijk, vlakbij de grens met Duitsland.