Nederland blijkt de grote spil van de internationale drugshandel

Nederland is al heel lang onmisbaar voor de internationale drugshandel. Veel drugs worden doorgevoerd via de haven in Rotterdam en handelaren uit alle werelddelen zoeken contact met elkaar via Nederlandse tussenpersonen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de EU, schrijft het AD.

Niet alleen is Nederland de grootste drugsproducent van Europa, ons land is ook het belangrijkste overslagpunt voor cannabis, cocaïne en heroïne. Ondertussen is er in Nederland veel 'internationaal en langdurig geweld' dat veroorzaakt wordt door de drugshandel, zo staat in het rapport.

Dat is niet vreemd, gezien de enorme bedragen die er in omgaan: jaarlijks besteden Europeanen 24 miljard aan illegale drugs. Een flink deel van dat geld vloeit naar Nederland. Vanuit ons land wordt wiet geëxporteerd naar elke uithoek van de wereld. Naar schatting de helft van alle cocaïne in Europa komt binnen via de haven van Rotterdam en verreweg de meeste xtc die in Europa en de VS wordt geslikt, komt uit drugslaboratoria in vooral Zuid-Nederland.