De vijf beste bestemmingen voor de meivakantie: waar schijnt de zon het hardst?

Nog een paar weken en dan begint de meivakantie. Een uitstekende gelegenheid om het kille Nederlandse voorjaar in te ruilen voor échte warmte, heerlijk eten en een paar palmbomen op de achtergrond. Boek nog snel een last-minute naar een van deze vijf prachtige Zuid-Europese eilanden. 1. Malta In mei klimmen de temperaturen in Malta met gemak naar de 25 graden dus is het de hoogste tijd voor de Maltezen om hun barbecues af te stoffen en met een flesje wijn de rotskust op te zoeken. Doe met ze mee en geniet van de zonsondergang in een van de vele kleine baaitjes. Geen barbecue bij de hand? Probeer dan een heerlijk visrestaurant in het vissersdorp Marsaxlokk. Ontdek overdag de nauwe steegjes in het oude Mdina, de brede boulevards en tuinen van Valletta of het onbewoonde eilandje Comino. 2. Sicilië Nog geen honderd kilometer noordelijker ligt Sicilië. De drukke chaotische steden zijn op het eerste gezicht weinig aantrekkelijk, maar de liefde voor Sicilië gaat door de maag. Stap een willekeurig restaurant binnen en geniet van de fantastische Siciliaanse keuken. Beklim de Etna en verbaas je over het maanlandschap dat de pruttelende vulkaan heeft achtergelaten of breng een bezoek aan Siracuse, de oude Romeinse stad met uitzonderlijk goed bewaard gebleven archeologische sites.

3. Madeira Voor wie niet zo van extreme hitte houdt, is Madeira heel geschikt. In mei is het slechts een graadje of twintig, maar er valt nauwelijks neerslag. Madeira wordt ook wel het bloemeneiland genoemd. Overal groeien exotische bloemen in het wild. Het is dan ook een paradijs voor wandelaars, die graag rustige tochten maken. Volg het unieke netwerk van levada's en ontdek de schitterende natuur van dit Portugese vulkaaneiland.

4. Tenerife Een ander vulkaaneiland, maar dan een stuk warmer is Tenerife. Hier kun je in mei lekker zonnen op een van de vele stranden, maar onderschat dit toeristeneiland niet. Er is ook schitterende natuur te vinden. Maak een tocht door de Masca-kloof of waag je aan een beklimming van El Teide, de grote vulkaan die oprijst in het midden van het eiland. Met ruim 3.700 meter is het de hoogste berg van Spanje en de derde hoogste vulkaan ter wereld. De top zal in mei net sneeuwvrij zijn.

5. Corsica Corsica is net als Madeira niet heel warm in mei, maar de temperatuur zal zeker boven de twintig graden liggen. En Corsica heeft het allemaal: pittoreske stadjes, adembenemende natuur en witte stranden. Ga hiken in het Parc Naturel Régional de Corse, bezoek het idyllische dorpje Bonifacio en ontdek het bijzondere natuurreservaat Scandola.