Dodental Ecuador loopt verder op

Het dodental van de aardbeving die Ecuador zaterdagavond trof, is gestegen tot 246. Meer dan 2527 mensen raakten gewond. De vicepresident van het Zuid-Amerikaanse land, Jorge Glas, heeft dit zondag gezegd.

De beving met een kracht van 7,8 was de ergste in tientallen jaren in het land en werd gevolgd door 163 naschokken. Het epicentrum lag voor de kust, op zo'n twintig kilometer diepte, maar de beving werd honderden kilometers verderop in de hoofdstad Quito gevoeld.

President Rafael Correa Delgado heeft de noodtoestand uitgeroepen en is eerder teruggekeerd van een bezoek aan Vaticaanstad. ,,Alles kan herbouwd worden, maar verloren levens komen niet terug. Dat doet het meeste pijn'', zei Correa.

Het Ecuadoraanse Rode Kruis heeft meer dan 1200 vrijwilligers en stafpersoneel ingezet om hulp te verlenen na de aardbeving. De hulpverleners assisteren bij het zoeken naar overlevenden, verlenen medische hulp aan gewonden en bemannen ambulances.

,,Dit is een vreselijke dag voor de bevolking van Ecuador. Onze mensen werken de klok rond om overlevenden van deze ramp op te sporen'', zei Walter Cotte, regionaal Amerika-directeur van het Internationale Rode Kruis.