Clinton en Trump gaan voor winst in New York

Democraten en Republikeinen in New York gaan dinsdag naar de stembus om hun voorkeur in de voorverkiezingen uit te spreken. Bij de Republikeinen heeft Donald Trump een enorme voorsprong, van gemiddeld 30 procentpunten, waardoor het waarschijnlijk is dat hij met alle gedelegeerden aan de haal gaat. Bij de Democraten staat Hillary Clinton, voormalig senator van de staat, nog altijd voor op Bernie Sanders, ofschoon die voorsprong de afgelopen weken wel is geslonken.

Voor beide kampen is het een uiterst belangrijke voorverkiezing. Als Trump erin slaagt alle gedelegeerden binnen te slepen wordt de kans groter dat hij bij de conventie deze zomer over de benodigde 1237 gedelegeerden beschikt om in de eerste stemronde als kandidaat te worden gekozen. Lukt dit hem niet, dan zal het anti-Trump-kamp in de partij alles uit de kast trekken om hem in latere stemrondes de hoofdprijs te ontzeggen.

Ook Clinton is er veel aan gelegen New York te winnen, en niet alleen omdat ze de staat in het verleden vertegenwoordigde in de Senaat. Sanders heeft de laatste acht voorverkiezingen op rij gewonnen en Clinton zal die trend koste wat kost willen doorbreken.