‘Moordenaar’ blijkt na halve eeuw onschuldig

De 81-jarige Amerikaan Paul Gatling heeft ruim een halve eeuw na zijn veroordeling wegens moord zijn naam kunnen zuiveren. Het Openbaar Ministerie in New York gaf toe dat de oorlogsveteraan nooit een eerlijk proces heeft gehad, berichtten Amerikaanse media maandag (lokale tijd).

Gatling zat jaren in de cel nadat hij was veroordeeld voor de moord op een schilder, die voor de ogen van zijn gezin was doodgeschoten. Een informant van de politie had de veteraan aangewezen aan als dader. Hoewel fysiek bewijs ontbrak, werd Gatling opgepakt.

Om aan de doodstraf te ontsnappen, liet de Amerikaan zich overhalen schuld te bekennen. De rechtbank veroordeelde hem in 1964 tot 30 jaar celstraf. Gatling kwam tien jaar later vrij nadat de gouverneur besloot het vonnis om te zetten naar de tijd die hij al had vastgezeten.

Op aandringen van Gatling besloot een speciale afdeling van het OM enkele jaren geleden nog eens naar het vonnis te kijken. Toen bleek onder meer dat ontlastende informatie was achtergehouden voor de verdediging. Justitie maakte daarop bekend dat de veroordeling na 52 jaar wordt teruggedraaid.