Ecoducten: Tientallen miljoenen verspild aan natuur-hobbyisme?

Zijn ecoducten nuttig? We geven er tientallen miljoenen euro's aan uit. Maar helpen ze? Zorgen ze er echt voor dat dieren zich beter kunnen verplaatsen? Het bewijs daarvoor ontbreekt eenvoudig, schrijft NRC vandaag. De krant noemt het 'dure dierenbruggen'. Er zijn geen harde cijfers die laten zien dat het de dieren ten goede komt en de 'biodiversiteit vergroot. NRC meldt een steekproef waarbij naar het DNA van  2 (!) dieren s gekeken. Uit geldgebrek is het onderzoek gestopt. Soms werkt het ecoduct ook averechts en jaagt het dieren de dood in. De Vara beschrijft de situatie in de provincies Gelderland en Utrecht. Vanuit Gelderland moeten geen damherten en zwijnen naar de provincie Utrecht wandelen. Doen ze dat toch - dankzij het netwerk van peperdure ecoducten - dan worden ze afgeschoten. 'Achter het ecoduct staat een jager met een groot geweer', zegt een woordvoerder van de Partij voor de Dieren. 'Zinloze ecoducten'  bij Zeewolde:

Bron(nen):   NRC  Vara  BB  

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Gerardus Molema

  Die ecoducten zijn ook niet zo zeer bedoeld om de dieren meer ruimte te geven maar voornamelijk om de zakken van wegenbouwbedrijven en diens lobbyisten te vullen met belastinggeld. Het zelfde geldt voor het zg Zoab en het ‘stille’ asfalt dat eens in de 10 jaar en bij een paar strenge winters wellicht vaker vervangen moet worden. Voorts blijkt dat het stil asfalt ansich wel helpt maar dat de ruis die je er mee weg neemt wordt vervangen door motorgeluid uit het verkeer hetgeen bij normaal asfalt wordt onderdrukt door diezelfde ruis. Je levert het één voor het ander in en je blijft herrie houden. Gewoon ‘ouderwets’ betonasfalt gaat rustig 30 tot 40 jaar mee maarja, daar wordt dus niet zoveel aan verdient als het er eenmaal ligt.

 2. JordenSpliethof

  Sommige ecoducten zullen minder zinvol zijn dan anderen als ik dat laatste filmpje zo bekijk.
  Maar van damherten en ook edelherten wordt sowiso het overschot afgeschoten dus of dat nu in Utrecht of Gelderland gebeurt maakt niks uit. Partij van de dieren slaat de plank dus weer mis.
  Wat willen ze dan, dat herten onze natuur kaalvreten en massaal sterven van de honger? Is dat hun oplossing soms?

 3. Edward_II

  Ik dacht al lange tijd dat die dingen ego-ducten heten, omdat hun voornamelijk nut de zelfbevrediging van neo-hippies en bouwbedrijven is.

Reacties niet toegestaan