Mooi experiment: Van der Valk legde minder vlees en twee keer zoveel groente op de borden

Een groot stuk vlees en een heel klein beetje groenten? Bij Van der Valk besloten ze het om te draaien. En niemand die het merkte. Ruim 3.800 gasten van drie Van der Valkrestaurants in Vught, Ridderkerk en Hoorn deden zonder het te weten mee aan het experiment, uitgevoerd door de Wageningen Universiteit. De helft van hen kreeg 150 gram groente voorgeschoteld in plaats van de gebruikelijke 75 gram. Hun portie vlees was gemiddeld 12,5 procent kleiner dan die van hun medegasten in een controlegroep.

Gevraagd naar de hoeveelheden groenten en vlees antwoordden 1.800 bezoekers, die de enquête invulden: "Precies genoeg." Gemiddeld werd 33 procent minder vlees weggegooid in de drie restaurants.

Bedrijfsmanager Peter Raaijmakers van hotel-restaurant Van der Valk in Vught reageert in de Volkskrant: "De chefkoks van de deelnemende restaurants waren in het begin wat huiverig, maar gaandeweg werden ze steeds enthousiaster. Dit onderzoek laat zien dat alle partijen erbij winnen als de balans op het bord wordt aangepast. Het is blijkbaar een vastgeroest idee dat de gasten alleen komen voor dat grote stuk vlees."

Bron(nen):   De Volkskrant (via Blendle)