Rotterdam noemt namen grootverdieners zorg

Van 69 bestuurders van zorginstellingen in Rotterdam wordt deze week exact duidelijk hoeveel ze verdienen. De gemeente publiceert namelijk de namen van zorginstellingen waar bestuurders vorig jaar meer verdienden dan de wettelijke norm (178.000 euro per jaar), inclusief het bedrag dat ze ontvingen. Het salaris van enkele honderden bestuurders is bekeken.

,,Geld voor zorg hoort naar de zorg te gaan. Niet naar de bestuurders'', aldus de gemeente woensdag. In totaal 69 bestuurders verdienden meer dan de norm, twee meer dan het jaar daarvoor. Van vijf topfunctionarissen is het salaris verlaagd tot onder de norm. Vier organisaties hebben het salaris verhoogd tot boven de norm. Het hoogste salaris werd vorig jaar uitgekeerd aan een bestuurder bij het Erasmus MC: 299.835 euro.

De instellingen die grootverdieners aan de top hebben staan, kunnen komend jaar minder subsidie tegemoet zien. Rotterdam gaat deze zorginstellingen namelijk ,,proportioneel korten'' op de gemeentelijke bijdrage. In de contracten met deze instellingen is dat eerder overeengekomen. Rotterdam heeft dat gedaan omdat de gemeentes Eindhoven en Den Haag eerder door de rechter zijn teruggefloten toen ze instellingen op subsidie hadden gekort vanwege het hoge salaris.

Rotterdam publiceert voor de tweede keer de namen van instellingen en salarissen. ,,De gemeente Rotterdam heeft zowel in de contracten met zorgaanbieders als in de subsidieverordening vastgelegd dat salarissen van topbestuurders niet hoger horen te zijn dan dat van een minister. Daarmee stelt Rotterdam een duidelijke norm. Die norm wordt ook gehandhaafd'', aldus wethouder Hugo de Jonge (Zorg) in zijn brief aan commissieleden.