‘Schotland wil brexit dwarsbomen’

Schotland wil een vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie dwarsbomen. Het Schotse parlement kan de mogelijk vereiste ,,wetgevende goedkeuring'' aan de brexit onthouden, zei eerste minister Nicola Sturgeon zondag tegen de BBC.

Britse kiezers stemden afgelopen donderdag met 52 tegen 48 procent voor een vertrek uit de EU. Van de Schotse kiezers wilde echter 62 procent blijven en 38 procent vertrekken.

De partij van Sturgeon bezet 63 van de 129 zetels in het Schotse parlement. ,,Uiteraard'' zal zij de Schotse volksvertegenwoordigers vragen hun goedkeuring te onthouden, zei zij.

Nieuw referendum

Het is de vraag of de goedkeuring van de verschillende parlementen nodig is voor een besluit van het Verenigd Koninkrijk om uit de EU te treden. ,,Ik vind het moeilijk te geloven dat dit niet zo zou zijn'', zei Sturgeon.

Eerder zondag zei Sturgeon dat haar regering met Brussel wil bespreken of Schotland in de EU kan blijven. Ook kondigde zij stappen aan om een nieuw referendum over een afscheiding te organiseren. In september 2014 stemden de Schotten tegen onafhankelijkheid, deels omdat zij dan apart het EU-lidmaatschap zouden moeten aanvragen.