Fraude kost Groningse universiteit 1,1 mln.

Het gesjoemel door medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft een financiële schade opgeleverd van meer dan 1,1 miljoen euro. Vier medewerkers krijgen ontslag, maakte de Groningse universiteit dinsdag bekend.

Een andere medewerker krijgt voorwaardelijk strafontslag en nog een andere een blijvende loonsverlaging. De betrokkenen kunnen hier nog tegen in beroep, aldus de RUG.

Eerder dit jaar werd een hoofd van de technische dienst van de universiteit gearresteerd, net als zijn zoon en schoondochter. Ook vijf medewerkers van installatie- en bouwbedrijven werden opgepakt. De RUG-chef zou geld en gunsten hebben gevraagd in ruil voor opdrachten aan de bedrijven. De betrokkenen werden verdacht van ambtelijke corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen.

Aangifte

Naast het ontslag van medewerkers, heeft de universiteit ook de samenwerking met een aantal leveranciers en extern ingehuurd personeel stopgezet. ,,De RUG heeft aangifte gedaan tegen de direct betrokken medewerkers, leveranciers en extern ingehuurd personeel. Overige juridische stappen voor het verhalen van de geleden schade op de direct betrokkenen zijn in voorbereiding'', aldus de instelling.

De fraude heeft betrekking op de periode 2008-2015.