Turkse couppoging lijkt te zijn mislukt

ISTANBUL/ANKARA (ANP/RTR) - De poging om de Turkse regering omver te werpen lijkt zaterdagochtend te zijn uitgedraaid op een mislukking. Hoewel in de steden Ankara en Istanbul nog steeds schoten klinken, lijkt de krijgsmacht grotendeels trouw te zijn aan de regering. De coupplegers hebben nog wel toestellen van de luchtmacht in handen, maar premier Binali Yildirim kondigde aan dat die zonder pardon uit de lucht worden geschoten.

Bij de poging tot een staatsgreep zijn vrijdagavond en -nacht tenminste 42 mensen gedood. Het zijn voor het merendeel burgers die in de hoofdstad Ankara om het leven kwamen. Tot de slachtoffers behoren volgens het Turkse persagentschap Anadolu zeventien politiemensen. Het dodental kan volgens de autoriteiten verder oplopen omdat niet bekend is hoeveel mensen in Istanbul zijn gedood. Tot dusver zijn 130 mensen aangehouden.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan keerde vrijdagnacht per vliegtuig vanuit Marmaris terug in Istanbul. Dat was kort nadat premier Binali Yildirim meldde dat de situatie na de legeropstand ,,grotendeels'' onder controle was.

Betrokkenheid

Erdogan heeft zijn aanhangers gezworen dat de coupplegers hun straf wegens hoogverraad niet zullen ontlopen. De schuldigen moeten volgens de president worden gezocht in kringen van de Gülenbeweging. Zijn politieke tegenstander, de geestelijke Fethullah Gülen, ontkent betrokkenheid.

De coupplegers verklaarden vrijdagavond op de staatszender TRT de macht te hebben overgenomen. Twee bruggen over de Bosporus tussen het Aziatische en Europese deel van Turkije werden door delen van het leger afgesloten en vliegvelden onder controle gebracht. Op het parlementsgebouw in Ankara werden twee luchtaanvallen uitgevoerd.

Erdogan riep zijn aanhangers vervolgens via Facetime op de zender CNN Türk op om ondanks een uitgaansverbod massaal de straat op te gaan uit protest tegen de staatsgreep. Daaraan werd massaal gehoor gegeven. Zaterdagochtend gaven tientallen opstandige militairen op het Taksimplein in Istanbul en op een van de bruggen over de Bosporus zich over.