IS claimt verantwoordelijkheid aanslag Nice

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft zaterdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag in de Franse stad Nice, die donderdag 84 mensen het leven kostte. ,,De persoon die de operatie in Nice, Frankrijk uitvoerde, was een van de soldaten van Islamitische Staat'', beweert het aan de terreurbeweging gelieerde persagentschap Amaq zaterdag.

,,Hij voerde de operatie uit in reactie op oproepen om onderdanen aan te vallen van landen die deel uitmaken van de coalitie die vecht tegen Islamitische Staat'', aldus de verklaring. De echtheid van de verklaring kon niet uit onafhankelijke bronnen worden bevestigd.

De 31-jarige Franse Tunesiër Mohamed Lahouaiej-Bouhlel richtte het bloedbad aan toen hij met een vrachtwagen moedwillig over een mensenmenigte op de boulevard reed. Dat gebeurde na het vuurwerk op de nationale feestdag.

De Franse autoriteiten onderzoeken de claim. Tot dusver zijn er geen bewijzen gevonden dat de aanslagpleger banden had met islamisten. Hij stond ook niet bekend om radicalisme.