‘Efteling was mogelijk doelwit IS-aanslag’

Attractiepark de Efteling was mogelijk het doelwit voor een aanslag van de Islamitische Staat (IS). De politie heeft in juni een vrouw uit Werkendam opgepakt, die sympathiseerde met de terreurbeweging. Zij zou samen met anderen plannen hebben om een aanslag bij de Efteling te plegen.

Uit onderzoek van de regionale krant BN DeStem blijkt dat de 25-jarige vrouw wilde afreizen naar Syrië. De bedoeling was dat ze daar ging trouwen met een IS-strijder. Ze werd echter aangehouden. In haar mobiele telefoon vond de politie berichten over terroristen die op weg waren naar Nederland en België om aanslagen te plegen.

De Werkendamse besprak met vrouwelijke IS-sympathisanten het idee voor een aanslag bij de Efteling. Ze schreven dat 'Nederland een cadeau moet krijgen dat lijkt op wat de broeders in Parijs en Brussel hebben gedaan'.

De aanhouding wordt bevestigd door het Openbaar Ministerie (OM) in Breda. Het verdenkt de vrouw formeel van 'deelneming aan een organisatie met als oogmerk het plegen van terroristische misdrijven’. Het OM wil niet bevestigen dat de Efteling een serieus en acuut doelwit is geweest.