Dijsselbloem: Britten voorgelogen over brexit

LONDEN (ANP) - De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson liegt tegen het volk over de mogelijkheden die Groot-Brittannië na de brexit nog heeft in Europees verband. Dat heeft Jeroen Dijsselbloem gezegd in zijn functie als voorzitter van de Eurogroep.

De Nederlandse minister van Financiën stelde woensdag tijdens een bezoek aan Londen dat de onderhandelingen over het Britse vertrek bovendien ,,heel complex zijn en veel langer gaan duren dan twee jaar''. De Britse regering heeft zich ten doel gesteld om eind maart het proces in gang zetten en binnen twee jaar af te ronden.

Dijsselbloem klaagde dinsdagavond in Newsnight over een gebrek aan realiteitszin. ,,Johnson houdt het Britse volk mogelijkheden voor die in werkelijkheid niet beschikbaar zijn", stelde de Eurogroepvoorzitter. Hij haalde een voorbeeld aan waarin Johnson zegt dat Groot-Brittannië volledige toegang kan houden tot de Europese interne markt en zich tegelijkertijd buiten de douane-unie kan houden. ,,Dat is gewoon onmogelijk, zoiets bestaat niet."

Dijsselbloem legde in het Britse televisieprogramma uit dat het andersom wel mogelijk is. Dus wel deel uitmaken van de Europese douane-unie maar niet van de interne markt. Turkije is een voorbeeld daarvan. ,,Johnson zegt dingen die politiek niet haalbaar zijn. Hij geeft de Britten geen eerlijk beeld van wat hij met de onderhandelingen kan bereiken."