Turkije ontslaat nog eens 15.000 ambtenaren

De Turkse regering heeft dinsdag bij decreet nog eens bijna 15.000 ambtenaren, militairen, politiemensen en anderen ontslagen in verband met de mislukte staatsgreep in juli. Ook werden 375 verenigingen, nieuwsmedia en andere instellingen ontbonden.

De Turkse regering schrijft de mislukte coup toe aan aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen. Tegelijk met de aanhangers van Gülen heeft de regering ook politici en instellingen aangepakt die banden zouden hebben met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

Onder de mensen die dinsdag werden ontslagen zijn bijna 2000 leden van de strijdkrachten, rond 7500 politiemensen en 400 leden van de gendarmerie, alsook ruim 5000 medewerkers van openbare instellingen.

In totaal zijn meer dan 110.000 militairen, politiemensen, magistraten en onderwijskrachten ontslagen of geschorst. Ruim 36.000 mensen zitten vast in afwachting van een proces. De Turkse president Erdogan zegt dat herinvoering van de doodstraf niet is uitgesloten. Tijdens de coup vielen ruim 240 doden.