Vernieuwing Utrecht CS na zes jaar gereed

De vernieuwing van station Utrecht Centraal is gereed. Zes jaar duurde de grootscheepse verbouwing. Woensdag opent staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) het station. Ze doet dat samen met de directeuren Pier Eringa van ProRail en Roger van Boxtel van NS en de Utrechtse wethouder Victor Everhardt.

De verbouwing had plaats ,,terwijl de winkel open was", zegt ProRail over de omvangrijke klus. Het treinverkeer moest doorgaan, stationsvoorzieningen bleven open. ,,We geven het station op feestelijke wijze terug aan reizigers en inwoners van de stad", laat de spoorbeheerder weten.

Utrecht Centraal is het drukste station van Nederland. Op topdagen komen er 220.000 treinreizigers en zo'n 60.000 passanten over de vloer. Er arriveren en vertrekken dagelijks 1500 treinen. Het gebouw is geschikt om de komende jaren door te groeien naar 100 miljoen ov-reizigers per jaar.

De opening gaat gepaard met allerlei festiviteiten. Zo kunnen reizigers een yogales volgen en vrijgezellen kunnen speeddaten bij het meetingpoint. Twee NS-medewerkers trouwen woensdag op Utrecht CS.

Het is niet de eerste verbouwing, uitbreiding of vernieuwing. Sinds de opening van het oorspronkelijke station in 1843 is het zo'n zeven keer onder handen genomen.