“IQ van tiener kan nog twintig punten stijgen door te spelen”

De hersenen van tieners zijn nog lang niet uitontwikkeld, zegt neuropsycholoog Jelle Jolles in Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Het IQ van jongeren kan nog twintig punten stijgen.

"Baby's worden geboren met een hart, longen en alles erop en eraan. Ouders gaan er daarom weleens van uit dat ook hun hersenen af zijn. Ik noem kinderhersenen vaak 'lege kluisjes', omdat ze nog niet functioneel actief zijn. Het is aan ons om ze vol te stoppen met kennis en ervaringen. Om die reden is opvoeden tijdens de puberteit nog zo belangrijk: je kunt hen nog heel wat meegeven."

"Uit onderzoek blijkt dat het IQ van tieners in een paar jaar tijd nog twintig punten kan stijgen," stelt de psycholoog. "Door fysieke spelletjes, oefenen, plagen, uitdagen en 'echt' spelen. Van een kaartspel leren ze veel meer dan van een computer- of tabletgame, dat maar een klein deel van de hersenen en enkele neuropsychologische vaardigheden stimuleert. De reacties van tegenstanders in de gaten houden, leren wanneer iemand valsspeelt... Al die prikkels zijn belangrijk voor de hersenontwikkeling."

Bron(nen):   HLN