“Tiener doet alsof hij kanker heeft om van goede doelen te profiteren”

De Schotse Eli Stewart zegt dat hij al twee jaar lang long- en maagkanker heeft. Hij zou nog maar kort te leven hebben. Maar een liefdadigheidsorganisatie beweert nu dat hij zijn ziekte heeft verzonnen. De politie onderzoekt de zaak.

De negentienjarige jongen zou door zijn zogenaamde ziekte van allerlei goede doelen hebben geprofiteerd, zoals het Schotse The Clutha Trust. Deze organisatie gaf Eli een gitaar van meer dan duizend euro, omdat de jongen zo van muziek houdt.

Volgens oprichter Alan Crossan vertelde Eli hem dat hij nog maar zes maanden te leven had. "Daarna zei hij dat hij epilepsie had en daarna sprak hij over een harttransplantatie. Toen ging er bij mij een belletje rinkelen", aldus Alan aan het Britse dagblad 'The Daily Record'.

Crossan nam contact op met de arts van Eli, wiens e-mail door de tiener online was geplaatst om te bewijzen hoe erg hij er aan toe was. Maar volgens een collega van de arts had hij die mails nooit verstuurd. Reden voor Crossan om de politie erbij te halen. Sindsdien is de Facebookpagina van de jongen offline.

Ook een ander goed doel, Project Genie, had de jongen getrakteerd. Hij mocht op reis naar Belfast. Daarna organiseerde hij een concert voor het project, maar stak de opbrengst in eigen zak.

Volgens zijn moeder zou een biopsie aantonen dat hij wel degelijk kanker heeft.

Bron(nen):   HLN