Wilders en Rutte zeggen samen af voor televisiedebat

Mark Rutte en Geert Wilders hebben zondag afgezegd voor het 'premiersdebat' dat RTL Nieuws 26 februari wil houden. Ze willen niet komen omdat RTL niet vier, zoals eerder afgesproken, maar vijf lijsttrekkers heeft uitgenodigd.

Voor het debat in de Amsterdamse Rode Hoed hebben naast Wilders en Rutte ook CDA-lijsttrekker Sybrand Buma, D66-voorman Alexander Pechtold en hun GroenLinks-collega Jesse Klaver een uitnodiging ontvangen, bevestigen zij. RTL wilde aanvankelijk vier lijsttrekkers vragen, maar bedacht zich. De zender wilde een keuze maken op grond van de peilingen, maar die bleken geen verschil te kunnen zien tussen de derde, vierde en vijfde partij in grootte.

Zowel de PVV als de VVD hebben eerder uitgesproken dat ze niet kunnen leven met een groter aantal debatdeelnemers. ,,Jammer'', twitterde Wilders zondagmiddag. ,,Kan nu naar carnaval.'' De VVD slaat de uitnodiging af omdat RTL zich niet aan de afspraak houdt, twittert het hoofd voorlichting van de partij.

Durft niet

Klaver komt 26 februari wel, zegt hij op Twitter. Hij noemt het ,,laf'' dat Wilders ,,het debat met ons ontloopt''. Buma spreekt van een faire keuze van RTL en vraagt zich af of Rutte en Wilders ,,niet op tv durven''.

D66-campagneleider Sjoerd Sjoerdsma wijst erop dat ,,zelfs Trump debatten niet uit de weg ging''. ,,Wilders durft natuurlijk niet'', denkt Sjoerdsma, "maar politiek is meer dan fotoshoppen en tweeten.''

<>