Syrische kinderen plegen zelfmoord om aan oorlogsgruwel te ontsnappen

Veel kinderen in Syrië kampen met zware psychische problemen als gevolg van de al zes jaar durende oorlog. Ze verminken zichzelf, nemen drugs of proberen zelfmoord te plegen. Dat zegt de internationale hulporganisatie Save the Children.

2,5 miljoen Syrische kinderen, een kwart van het totaal, dreigt een geestelijke stoornis te ontwikkelen. Dat blijkt uit het meest uitgebreide rapport tot nu toe over het onderwerp. Psychologe Marcia Brophy sprak met 458 Syrische volwassenen en kinderen. Ze stelt dat ze in een constante toestand van angst leven. Symptomen van de psychische nood zijn nachtmerries, bedplassen, woede-uitbarstingen, zelfmoordgedachten en depressies. Ook drugsgebruik en zelfverminking komen veel voor. "Het is een manier om om te gaan met een abnormale, stresserende situatie."

"Ongeveer vijf à zes maanden geleden pleegde een twaalfjarig kind zelfmoord. We hebben zoiets nooit eerder gezien. Zelfs niet bij ouderen," zegt hulpverlener Sharif in het rapport. "Zijn vader werd gedood door een autobom. Ze probeerden aan het kind uit te leggen dat zijn vader nu een martelaar is die naar het paradijs is vertrokken. Dus het kind dacht dat hij zijn vader weer zou zien als hij dood was."

Bron(nen):   De Morgen