Hoogste stemlokaal blijkt kiezersmagneet

,,Een buitenkansje.'' Zo omschrijft een Amsterdamse kiezer de mogelijkheid om te stemmen in het hoogste stemlokaal van Nederland, de twintigste verdieping van de A'DAM Toren op de noordoever van het IJ.

Veel Amsterdammers zijn er woensdag speciaal het IJ voor overgestoken, zoals een stel dat in het centrum op de Herengracht woont. ,,Het leek ons een ervaring om hier te stemmen, met een koffietje erbij. We hadden niet gedacht dat het zo gaaf zou zijn, met dat uitzicht."

Kort voor 9.00 uur staat er een flinke rij van minstens honderd stemmers te wachten om in een van de drie hokjes het rode potlood ter hand te nemen. Normaal gesproken kost een bezoekje aan het uitkijkpunt 12,50 euro, maar wie een stempas kan laten zien, mag gratis naar binnen.

Twintigste verdieping

,,We werden benaderd door de gemeente of hier een stemlokaal kon komen op de begane grond. Toen leek het ons leuk om het dan meteen op de twintigste verdieping te doen", zegt Jolien Dokter van A'DAM Toren. ,,We vinden het belangrijk dat Amsterdammers gaan stemmen. Ook is het stemlokaal bedoeld als gebaar naar de bewoners van Noord, zoals we ook een gratis sinterklaasfeest voor noorderlingen hebben georganiseerd." Dokter noemt het stemlokaal in de toren ,,nu al een succes".

Beneden staat een buurtbewoonster met haar peuterzoontje te wachten op de lift naar boven. ,,Ik ga even kijken. Is het te druk, dan kom ik later weer terug." Rustiger zal het voorlopig niet worden; om 10.30 uur gaat de toren altijd open voor toeristen.

<>