Amsterdam ArenA wordt Johan Cruijff ArenA

De Amsterdam ArenA gaat de Johan Cruijff ArenA heten. Dat zijn het bestuur van de Amsterdam ArenA (Stadion Amsterdam), de directie van AFC Ajax NV en de burgemeester en wethouders Sport en Deelneming van de gemeente Amsterdam overeengekomen. Het nieuws komt op de dag dat Johan Cruijff zeventig zou zijn geworden. Hij stierf op 24 maart 2016.

Met de naamswijziging willen de drie partijen de beste voetballer die Amsterdam en Nederland heeft gekend een waardig eerbetoon geven, staat in een verklaring. Zoon Jordi Cruijff heeft namens de familie laten weten ,,verheugd en vereerd te zijn met de intentieovereenkomst om de naam te wijzigen'', aldus de verklaring.

Binnen zes maanden worden de afspraken in een definitief contract voorgelegd aan de gemeenteraad, de directies en raden van commissarissen van de Stadion Amsterdam en Ajax. Er komt in de hoofdstad ook nog een straat, plein, brug of iets dergelijks met de naam van Cruijff.

Petitie

Na de dood van de voetballegende tekenden tienduizenden mensen al een petitie om het stadion, de thuisbasis van Ajax, naar Cruijff te vernoemen. Ook de gemeente Amsterdam sprak zich hiervoor meteen uit. De directeur van de Amsterdam ArenA gaf daags na het overlijden eveneens aan de mogelijkheid voor een naamsverandering serieus te willen bekijken. Toch duurde het nog even voordat het zover was. Zo moesten niet alleen de nabestaanden toestemming geven, maar ook de aandeelhouders en de acht grote 'founders' Philips, Bouwcombinatie Stadion Amsterdam, Grolsch Bierbrouwerij, KPN, RAI, ABN AMRO Bank, Coca Cola en de Nederlandse Staatsloterij.

Ter nagedachtenis aan Cruijff vindt dinsdagavond een speciale 'run' plaats, waarbij hardlopers langs veertien memorabele plekken komen die doen denken aan de voormalig profvoetballer. De loop begint bij het Olympisch Stadion en eindigt bij de ArenA.