De andere kant van Canada: "Ik ben opgehouden met tellen hoeveel leerlingen zelfmoord hebben gepleegd"

Samenleving
zondag, 07 mei 2017 om 12:49
welingelichtekringen header 1
We kennen Canada als het paradijselijke, rijke land met die jonge sociale premier. Maar er is ook een ander Canada. De Canadese lerares Maggie MacDonnell vertelt hoe haar eerste zorg is dat haar leerlingen geen zelfmoord plegen. MacDonnell is niet zomaar een juf. Ze is onlangs uitgeroepen tot beste lerares ter wereld. Ze geeft les in het noorden van Canada aan de Inuit (eskimo's), die in veel te kleine huizen wonen, verslaafd zijn en vaak seksueel misbruikt worden. En daar is nauwelijks oog voor, zegt MacDonnell in . "Ik ben opgehouden met tellen hoeveel van mijn leerlingen zelfmoord hebben gepleegd. Het zijn er gewoon teveel.'' De problemen onder de Inuit zijn groot. "Er leven achttien mensen in huizen die voor vier personen zijn bedoeld. Ik zie daar kinderen op de bank of onder de eettafel slapen. Stromend water is er niet." Verslaving, seksueel misbruik en tienerzwangerschappen zijn er gewoon geworden. "Soms loop ik de klas in en zie ik dat leerlingen zichzelf zitten te snijden."
Aanpassen De oorzaak van de problemen is dat de Canadese overheid de Inuit min of meer heeft gedwongen om zich aan te passen. In de jaren vijftig werden er dorpen voor hen gebouwd, waardoor hun nomadenleven eindigde. Kinderen werden uit families gehaald en naar scholen gebracht duizenden kilometers verderop. "Op die scholen zijn de kinderen vanwege hun afkomst vernederd. Als ze hun haar op een traditionele manier droegen, werd het afgeknipt en als ze hun eigen taal spraken, werden ze geslagen. Er zijn ook verhalen over seksueel misbruik."
Culturele genocide Als gevolg van die politiek, zegt MacDonnell, is het volk ontworteld en getraumatiseerd. "Er is culturele genocide gepleegd." Om zich aan de ellende te onttrekken snijden jongeren zich en plegen ze in groten getale zelfmoord. "Wat ik vertel past totaal niet in het beeld dat mensen van Canada hebben", weet de lerares. "De gedachte is dat het een veilige plek is waar vluchtelingen welkom zijn, dat het een land is met een jonge sociale minister-president. Trudeau praat over dit probleem en dat is goed, maar er is actie nodig. In de regio waar ik werk zijn duizend nieuwe huizen nodig, maar vorig jaar zijn er maar 62 gebouwd. Het is verachtelijk."
Bron(nen): AD