Schäuble oppert apart parlement voor eurozone

De Duitse minister Wolfgang Schäuble (Financiën) heeft geopperd een apart parlement op te zetten voor landen die de euro gebruiken als betaalmiddel. Dat moet leiden tot verdere integratie van de eurozone, zei de bewindsman in een donderdag gepubliceerd interview met de Italiaanse krant La Repubblica.

,,We zouden een eurozoneparlement in het leven kunnen roepen dat bestaat uit leden van het Europees Parlement'', zei de minister. ,,Zij zouden dan raadgevende bevoegdheden hebben met betrekking tot het Europees Stabiliteitsmechanisme.'' Dat noodfonds is bedoeld om eurozonelanden met grote financiële problemen te hulp te komen.

Schäuble stelde het idee te hebben besproken met de aankomende Franse president Emanuel Macron, die zelf ook de nodige gedachten heeft over het moderniseren van de Europese Unie. De Franse politicus wil onder meer een Europese minister van Financiën en een apart budget voor de eurozone.

De Duitse minister van Financiën ziet weinig perspectief voor de ambitieuze plannen van Macron. Schäuble noemde de voorstellen ,,onrealistisch'', omdat het onwaarschijnlijk is dat alle lidstaten akkoord gaan met de benodigde aanpassingen aan Europese verdragen.