Brussel pareert Poolse kritiek op Timmermans

De Europese Commissie staat pal achter het onderzoek van vicevoorzitter Frans Timmermans naar de Poolse rechtsstaat. De Poolse minister Witold Waszczykowski (Buitenlandse Zaken) zei afgelopen weekend dat Timmermans bezig is met een ,,persoonlijke kruistocht’’ tegen zijn land.

De Poolse regering begrijpt de rol en bevoegdheden van de commissie als hoeder van de rechtsstaat in de EU niet, beet een commissiewoordvoerder maandag terug. ,,We betreuren dat.’’ Alle beslissingen worden genomen door de commissie als collectief, voegde hij eraan toe.

De Nederlander stelde het onderzoek vorig jaar in vanwege de bemoeienis van de nationalistische regering in Warschau met de rechtspraak. Hij bekijkt welke maatregelen en wetgeving in strijd zijn met Europese wetgeving.

Timmermans kreeg twee weken geleden steun van een meerderheid van de lidstaten voor zijn aanpak. Die zou er uiteindelijk toe kunnen leiden dat Polen zijn stemrecht in de EU kwijtraakt. Een 'politieke dialoog' heeft tot nu niet geleid tot veranderingen.