‘Mueller vraagt Witte Huis info over Flynn’

WASHINGTON (ANP) - Rechercheurs die werken voor bijzonder aanklager Robert Mueller hebben bij het Witte Huis informatie opgevraagd over Michael Flynn, de voormalig nationaal veiligheidsadviseur. Ze hebben de afgelopen weken bovendien getuigen gehoord om erachter te komen of Flynn is betaald door de Turkse overheid tijdens de Amerikaanse verkiezingscampagne in 2016. Dat heeft The New York Times vernomen van mensen die betrokken zijn bij het onderzoek naar mogelijke inmenging van Rusland.

Het team van Mueller was onder meer geïnteresseerd in documenten over deals van Flynn met het in Nederland gevestigde bedrijf Inovo BV van de Turkse zakenman Ekim Alptekin. Deze zou de Flynn Intel Group 530.000 dollar hebben betaald voor een campagne om Fethullah Gülen in diskrediet te brengen. De in de VS wonende geestelijke wordt verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep in Turkije van vorig jaar. Mueller wil weten of Alptekin handelde in opdracht van de regering-Erdogan.

Volgens de NYT wijst alles erop dat Mueller bezig is alle financiële transacties van Flynn tegen het licht te houden en verder te gaan dan de vraag of Flynn loog over zijn gesprekken en zakendeals met Russische officials.